rss      tw      fb
Keres

FAZ–Ukrajna: Fontos a lakosság szenvedéseinek enyhítése, de Putyin megfékezése is

 

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap Haszontalan szenvedés címmel Reinhard Weser kommentárját közölte honlapján. A kelet-ukrajnai lakosság szenvedésének enyhítésére egy fegyverszünet önmagában is érték lenne. De nem lenne szabad túlságosan nagy engedékenységet mutatni Vlagyimir Putyinnal szemben, aki felelős a katasztrófáért.

Még nincs három éve annak, hogy egész Európa ismét Donyeckre figyelt – akkor játszották ott a labdarúgó EB meccseit. A városnak modern stadionja már azelőtt is volt, mert a helyi klub, a Shakhtar Donetsk Rinat Ahmetov oligarcha kedvenc játékszere volt, és a csapat az ő pénzének köszönhetően 2009-ben az UEFA Kupában aratott győzelemig vitte. Az Európa-bajnokságra Donyeck még egy korszerű repülőteret is kapott. Most a Shakhtar a hazai meccseket a szurkolóitól több mint ezer kilométernyire, a nyugat-ukrajnai Lembergben játssza, Ahmetov bányái és acélművei alig termelnek, és az új repülőtér szétlőtt épülete egy olyan háború jelképévé vált, amely egy évvel ezelőtt még tejesen elképzelhetetlennek tűnt.

Ma már nemcsak Donyeck ismert csatamezőként, hanem számos olyan település a Donbasszban, amelynek a nevét eddig még Ukrajna más régióiban is alig hallotta valaki. Az emberek, akik egy éve ugyan többnyire szűkös, de mégis normális, európai életet éltek, most áram, fűtés, folyóvíz és elegendő élelem nélkül töltik a napjaikat a pincékben, vagy elhagyták a hazájukat minden irányba. Ezrek élnek rögtönzött menekülttáborokban, és a túlterhelt ukrán állam alig fordít rájuk figyelmet. Némelyek az ukrán hadsereg tüzérségi tüze elől menekültek, mások a szeparatisták terrorja elől, amely azok ellen irányul, akik nem tetszenek nekik – akár azért, mert az egységes Ukrajna mellett lépnek fel, akár azért, mert inkább a protestáns egyházhoz akarnak tartozni, mint az orosz ortodoxhoz.

A gránátoktól való félelemben élő, sérüléseket szenvedő vagy hozzátartozóikat elvesztő civilek szempontjából nincs jelentősége annak, hogy ki lőtt. Ezért egy mihamarabbi fegyverszünet önmagában érték lenne. De a tartós megoldás keresése szempontjából, és abból a szempontból, hogy milyen következtetéseket von le Európa ebből a háborúból, döntő jelentősége van annak, hogy ki tehet erről a katasztrófáról – és ez Vlagyimir Putyin orosz államfő. Tárgyalni kell vele mindaddig, amíg van esély a még több emberi szenvedés megakadályozására. De nem szabad őt engedékenységgel bátorítani arra, hogy úgy folytassa, mint eddig. Az még több áldozathoz vezetne.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal