rss      tw      fb
Keres

Economist – Simicska-ügy: a színes szókincsű viszály

 

 

A The Economist című hetilap Káromkodni, mint egy oligarcha címmel közölt cikket. Az ország legnagyobb médiamogulja Orbán Viktor ellen fordul, félreérthetetlen kifejezésekkel.

A magyaroknak gazdag a szókincsük trágár szavakból és káromkodásokból, és ezek közül, nagy képzelőerővel, sok szól rokonok és az ő testnyílásaik, valamint állatok közötti kapcsolatokról. De még helyi normák szerint is kivételes az a kirohanás, amelyet Magyarország legnagyobb hatalmú üzletembere intézett az utóbbi napokban országa miniszterelnöke ellen.

Simicska Lajos, Orbán Viktor volt egyetemi szobatársa és az elmúlt 30 évben egyik legszorosabb szövetségese pénteken egy interjúban, amelyet az index.hu portálnak adott, „geci”-nek [magyarul a szövegben – a ford.] nevezte a miniszterelnököt, ami a magyar szótárban az egyik legsúlyosabb sértés. A „geci” szó szerinti fordítása sperma, de még ez az angol kifejezés sem tudja visszaadni a magyar szó jelentésében foglalt megvetést. A színes szókincsen túl a viszály az eddigi legkomolyabb törés Orbán kormányzó pártjában, a Fideszben, amelyben megjelentek a feszültség jelei, annak ellenére, hogy a legutóbbi választásokon elnyerte a parlamenti mandátumok kétharmadát.

A legutóbbi időig Simicska a legvisszavonultabb üzletember volt Magyarországon. Egykor a háttérben a Fidesz pénzügyi vezetője volt, és a kilencvenes évek végén, az első Fidesz-kormány idején az adóhivatal élén állt. A Közgép elnevezésű erős holdingja szépen profitált az állami megrendelésekből. Simicska érdekeltségei között van az építőipar, az energia és a média. Az ezekben a körökben folyó üzletelésnek a Maffiózók című amerikai tévésorozatra emlékeztető íze jön át abból az obszcenitásokkal megrakott interjúból, amelyet Simicska a múlt héten adott a Hír 24 című hírportálnak. („Tehát önnek a végén az életébe kerülhet ez a konfliktus?” – kérdezi az újságíró. „Természetesen. Megölnek, lelőnek, vagy elüthet egy autó” – válaszolja az oligarcha.)

A düh közvetlen kiváltója a kormány bejelentése volt, amely szerint egykulcsos, 5 százalékos reklámadót fog kivetni. Az új adó egy korábbit hivatott helyettesíteni, amelyet a médiacég bevételei alapján progresszívan számoltak volna ki, és amelyet a kormány kénytelen volt visszavonni az Európai Unió Bizottságának tiltakozása nyomán. A progresszív adót élesen bírálta az RTL Klub, a luxemburgi székhelyű RTL tulajdonában lévő magán tévéadó. Az RTL Klub azt állította, a reklámadó célja, hogy kiszorítsák Magyarországról azokat a külföldi tulajdonban lévő sajtóorgánumokat, amelyek kritikusak voltak a Fidesszel szemben. Az egykulcsos, 5 százalékos adó kilátása feldühítette Simicskát, de a sajtóorgánumait vezető szerkesztők nem követték az új kurzust. Nyomban az után, hogy Simicska hadat üzent a Fidesznek, az ellenőrzése alatt álló médiaszervezeteknél – így a Magyar Nemzet című konzervatív újságnál, a Lánchíd Rádiónál és a Hír TV-nél – egész sor vezető lemondott.

Simicska és Orbán nézeteltérése abban a kérdésben gyökerezik, hogy az üzleté vagy a politikáé lesz az elsőbbség a Fidesz uralta politikai rendben – véli Balogh Ákos, a mandiner.hu című konzervatív blogtól. A Fidesz vezetését régóta aggasztotta, hogy Simicska túlságosan nagyhatalmúvá válik, ezért több mint egy évvel ezelőtt elkezdték korlátozni a kormányra gyakorolt befolyását és eltávolítani a szövetségeseit a kormányzatban és az állami vállalatokban betöltött pozícióikból. A folyamat a 2014-es választások után felgyorsult, amikor a Fidesz egymás után másodszor szerzett kétharmados többséget – mondja Balogh. „Simicska volt a 2010–2014-es törvényhozási periódus domináns oligarchája, de ennek most vége. Orbán nem akar függeni egyetlen adott üzleti csoporttól sem.”

Kevéssé meglepő módon a veszekedés gyönyörködteti a magyar politikai ellenzéket. Eufóriájuk azonban alighanem rövid életű lesz. A kormány Simicska kirohanásaira jeges csenddel válaszol, és hétfőn reggel úgy látszott, hogy az oligarcha visszavonulót fújt. A Magyar Nemzet című lapban egy cikk azt állította, hogy Simicska a miniszterelnök és tanácsadói politikáját bírálta, nem pedig magát Orbánt. Bármennyire kevéssé fogadható is ez el nyelvtanilag, az ilyen cáfolat azt jelezheti, hogy a politikai hullámverés csillapodóban van. Ha a magyar ellenzék abban reménykedik, hogy húzóerőre tehet szert a Fidesz ellenében, akkor alighanem jobb ötletekre és jobb vezetésre lesz szüksége, nem pedig arra, hogy Simicska újabb mocskos szájú kirohanásában reménykedjen.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal