rss      tw      fb
Keres

Standard: Orbán kilenc élete hosszú telet ígér régi és új ellenfeleinek

 

 

A Der Standard című bécsi lap Magyarország és a bankok – Ügyes pragmatizmus címmel közölte Eric Frey kommentárját. Orbán régi és új ellenfelei előtt hosszú tél áll.

Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek minden populizmusa, nacionalizmusa és hataloméhsége ellenére egy valamit a javára kell írni: olyan vonózódása van a pragmatizmushoz, amellyel mindig újra sikerült neki megmenekülni attól a veszélytől, hogy elszigetelődjön az EU-n belül. Legújabb alkuja a külföldi, mindenekelőtt az osztrák bankokkal példa erre.

A rendkívül magas bankadó és a frankalapú hitelek kötelező konvertálása révén lebonyolított több éves pénzelszívás után Orbán most partnerségre lép a multilaterális Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal (EBRD), csökkenti az adót, és közös banki részesedésekhez hívja meg az EBRD-t. Andreas Treichl, az Erste Bank elkínzott elnöke az ajánlatot kézcsókkal elfogadja, mert így csökkenti a kockázatait – és Orbán így egy csapásra újra szalonképes a nemzetközi bankkörökben. Az autóiparban mindig is az volt: ez az ágazat az európai bírálatok csúcspontjain is, amelyek Orbán tekintélyelvű kormányzati stílusát illették, szorgosan fektetett be Magyarországon.

Orbán ugyan hasonló módon kokettál az orosz Vlagyimir Putyinnal, de alighanem sohasem fogja lebontani a Nyugatra vezető hidakat. Ez megnyugtató minden magyar számára, aki a velejéig európainak érzi magát. De azt is be kell látniuk, hogy a macskaszerűen simulékony miniszterelnöküknek még van néhány élete. Orbán régi és új ellenfelei előtt hosszú tél áll.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal