rss      tw      fb
Keres

Standard: „Orbán hozta a karizmát, a hatalmi ösztönt és a populizmust, Simicska az üzleti érzéket”

 

 

A Der Standard című bécsi lap Egy oligarcha totális médiaháborút hirdet Orbán ellen címmel közölte Gregor Mayer cikkét. A Simicska Lajos oligarchával fennálló hosszú barátság vége politikailag is szorult helyzetbe hozhatja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

A szűkszavú közlemény pénteken, nem sokkal dél után jelent meg a Magyar Nemzet című kormányszócső honlapján, és olyan hatással volt, mint egy pokolgép. Liszkay Gábor, a lap főszerkesztője és a Hír TV intendánsa, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió intendánsa, és több jobboldali sajtóorgánum további vezető menedzserei bejelentették, hogy „lelkiismereti okokból” lemondanak.

Olyan médiavállalatokat vezettek, amelyek egyfelől a nemzeti populista Orbán Viktort szolgálták, másfelől Simicska Lajos tulajdonát alkották. Orbán és Simicska valaha egymáshoz nagyon közelálló útitárs volt. Az utóbbi időben azonban egyre inkább elidegenedtek egymástól. A Simicska-média elkezdte időről időre bírálni az Orbán-kormányt, de a kormányfőt továbbra is támogatta. Simicska most nyilvánvalóan utasítást adott, hogy ezentúl ne kíméljék Orbánt. A választás elé állított médiafőnökök átálltak Orbánhoz.


Obszcén szidalmak

Simicska magán kívül volt a dühtől. A sajtótól tartózkodó menedzser, aki eddig a péntekig egyetlen interjút sem adott, kiöntötte a szívét minden újságírónak, aki csak felhívta telefonon. A kolerikus emberből a legtrágárabb szidalmak csúsztak ki. „Orbán hátba támadott”, és volt barátját az obszcén „geci” szóval illette [magyarul a német szövegben – a ford.]; a magyar trágárság ejakulátumot jelent. Most háború van, amelyben az egyikük vagy a másikuk el fog bukni – mondta. Ha ő lesz az, akkor „az is lehet, hogy likvidálnak, lelőnek vagy elüt egy autó

Simicska és Orbán 35 éve ismeri egymást, a közös székesfehérvári gimnáziumi évekből. Ők ketten építették fel a mai kormányzó pártot, a Fideszt. Orbán hozta a karizmát, a hatalmi ösztönt és a populizmust, Simicska az üzleti érzéket és az ambíciót, hogy akár kétes módszerekkel is nagy pénzösszegeket hajtson fel. Emellett hatalmas üzleti birodalmat épített fel. Médiaholdingja döntő mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Orbán 2002-es választási veresége után nyolc évvel visszatért a hatalomba.

Ám az egykori iskolatárs a miniszterelnök szerint túl nagy hatalomra tett szert. A 2014-es választási győzelem után már nem engedte oda Simicskát az állami megrendelések vályúihoz. Azzal fenyegette, hogy a sajtóorgánumait magasabb adóval terheli meg. Simicskában nőtt a harag. Kézenfekvő volt a kísértés, hogy médiahatalmát Orbán ellen fordítsa.


Piszkos titkok

A gigászok harca rajzolódik ki – egyenlőtlen feltételekkel. Orbán ellenőrzése alatt állnak az állami hatalmi eszközök: a rendőrség, az ügyészség, a pénzügyi hatóságok. Simicskának viszont évtizedes finanszírozóként alighanem Orbán sok piszkos titka van a birtokában. Vásárhelyi Mária médiakutató Simicskát már a nyáron Mihail Hodorkovszkij orosz oligarchához hasonlította. Őt Vlagyimir Putyin orosz elnök tíz évig tartotta büntetőtáborban. Putyin február 17-én állami látogatásra érkezik. Simicska viszont a drámai péntek után síüdülésre ment Ausztriába.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal