rss      tw      fb
Keres

Svájci rádió: Orbán legjobb barátja átáll

 

 

A Svájci Rádió és Televízió (SRF) honapja Médiaháború Magyarországon – Orbán legjobb barátja átáll címmel közölte Urs Bruderer anyagát. Volt legjobb barátja Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen fordul. Most közvetve azzal fenyegetőzik, hogy a nyilvánosság elé tárja a kormányfő titkait.

Magyarországon médiaháború van. Simicska Lajos vállalkozó üzent hadat. Cégbirodalmához tartozik az ország legnagyobb építőipari vállalata mellett egy nagy tévéadó, a Magyar Nemzet című, nagy hagyományú napilap és egy rádióadó. Mindezek egészen mostanáig erősen kormánybarát módon tájékoztattak. Mától ennek vége. Magyarországon ezzel sok minden elkezdhet csúszni.

Simicska az ország egyik leggazdagabb embere, és egyben egyike azoknak, akik leginkább tartózkodnak a nyilvánosságtól. Tizenkét éven át még csak egy aktuális fotó sem volt róla. Ám pénteken sok interjút adott. Az újságírók nagy örömére rettenetesen feldühödött, és Orbán miniszterelnököt a legdurvább magyar szitokszavakkal borította el.  


Rejtett fenyegetés

„Komolyan vesszük a demokráciát” – mondta az Átlátszó című, független portálnak. „Én komolyan veszem a média szerepét. És igen, az én orgánumaim függetlenek lesznek. Nagyon függetlenek.” Ami úgy hangzik, mint egy kiadó krédója, az valójában fenyegetés. Simicska sokat tud Orbánról. Ha kipakol, az veszélyes lesz a kormányfő számára.

Ők ketten az egyetemi években szoros barátok voltak. A kilencvenes években mindketten a Fidesz vezető személyiségei voltak. Orbán a hatalommal foglalkozott, Simicska a pénzzel. És segítettek egymásnak. A miniszterelnök a vállalkozónak hatalmas állami megrendelésekkel, a vállalkozó a kormányfőnek lojális tájékoztatással. Tavaly óta azonban azt hallani, hogy feszültségek vannak kettejük között. Simicska számára Orbán hatalma túl nagy, és szabadulni akar tőle – szól a híresztelés.


A főnökök kitartanak Orbán mellett

Valójában tegnap a Simicska-média összes vezető embere egyszerre felmondott – lelkiismereti okokból, ahogy mondták. Ezeknek az embereknek bizonyos értelemben két főnökük volt. Anyagilag Simicskától függtek. Politikailag Orbán iránt voltak lojálisak. Most a kormányfő mellett és az oligarcha ellen döntöttek.

A nyílt viszályt kettejük között Orbánnak az a terve okozta, hogy át akarja dolgozni a reklámadót. Eddig főleg az RTL Klub tévéadó fizetett. Ez a német Bertelsmann-csoporthoz tartozik, és jelenleg reklámbevételeinek 50 százalékát adja le az államnak. Ez ellen kritikus tájékoztatással védekezik, és panaszt tett az EU-nál. A magyar kormány nemrég jelezte, hogy kész engedni. Az új terv szerint minden médiacégnek, a magyaroknak is, a reklámbevételek 5 százalékát kell leadni az államnak. 

Ez bosszantja Simicskát. Ő és Orbán egykor le akarták bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert, és nem új diktatúrát akartak építeni – mondta a Magyar Narancs című lapnak.


Saulusból Paulus

A médiacár vallomását Magyarországon alig valaki veszi komolyan. Amíg jól mentek az üzletek, addig egyetlen rossz szót sem lehetett tőle hallani a kormányról, noha már rég okot ad a bírálatra a kormány bánásmódja a médiával, a kisebbségekkel és az ellenzékkel. Inkább pénzről van itt szó, és még inkább érzelmi sérelmekről.

Bármi hajtsa is azonban Simicskát: ha végigviszi a médiaháborút, Magyarország politikailag izgalmas idők előtt áll. És Simicska eltökéltnek mutatkozik: „Ha lelőnek emiatt?” – tette fel magának a kérdést a Magyar Narancs hetilapnak nyilatkozva. „Reméljük, arra nem kerül sor.”

Orbán maga mindeddig nem reagált. Egyik szóvivője csupán annyit mondott, hogy a kormány senkivel nem harcol.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal