rss      tw      fb
Keres

euronews: Simicska „Orbán formális és informális politikai hatalmához mérhető gazdasági hatalmat tartott a kezében”

 

 

Az euronews Magyarország – Orbán miniszterelnököt ondónak nevezte egy volt szövetségese címmel közölte a honlapján Tanács Gábor írását. Magyarország megvilágosító bepillantást nyerhetett a kormányzó párton, a Fideszen belül dühöngő konfliktusokra, amikor az ország egyik leggazdagabb oligarchája, aki egyben a kormányzó tömb volt kincstárnoka, egész sorozat dühös interjút adott, amelyekben Orbán Viktor miniszterelnököt „ondónak” nevezte. Kifejezésre juttatta félelmét is attól, hogy elütheti egy autó.

A nehezen megfogható Simicska volt Orbán egyik legrégebbi bajtársa. Szobatársak és barátok voltak az egyetemi éveikben. Simicska volt az ész a Fidesz pénzügyei mögött a kilencvenes évek elején, egész sor gyanús tranzakciót hagyva maga után. (Beleértve több hatalmas közadóssággal rendelkező társaság eladását nincstelen külföldieknek.) Mindezek a nyomok kihűltek azt követően, hogy Simicskát kinevezték az adóhivatal elnökévé, amikor a Fidesz 1998-ban első ízben hatalomra került.

Miután a sajtó támadásai miatt lemondott tisztségéről, a Fidesz iránt lojális médiabirodalom építésébe kezdett. Az ő tulajdonában van az ország egyetlen hírtelevíziója, három rádióadó, két napilap és egy hetilap. A csoport nehéz időket élt át a szocialista kormányzás nyolc éve alatt, de miután a Fidesz 2010-ben erős mandátummal újra hatalomra került, az állami tulajdonban lévő cégek a hirdetési költségvetéseiket mind a Simicska-féle médiabirodalom felé irányították. Építőipari óriáscége, a Közgép hatalmas részt kapott az összes állami építőipari közbeszerzésből a 2010–2014-es törvényhozási periódusban.

A Fidesz második földcsuszamlásszerű győzelme után valami elromlott Orbán és legrégibb szövetségese között, aki Orbán formális és informális politikai hatalmához mérhető gazdasági hatalmat tartott a kezében. Simicska embereit kitették a kormányzati pozícióikból, és az új törvények sértik az oligarcha üzleti érdekeit. Ezért médiaplatformjai óvatos bírálatoknak adtak hangot a kormány döntéshozásáról.

Az Orbán–Simicska-viszály négy hónapon át hidegháború volt, és akkor érte el a forrpontot, amikor a Fidesz úgy döntött, módosítja a vitatott médiaadó-törvényét. A jobboldali párt eredetileg olyan progresszív adót akart, amely főleg a német tulajdonban lévő RTL Klubot, a legnépszerűbb tévéadót sújtotta volna. A tévéadó megtorlásul erősen kritikussá vált a kormánnyal szemben. Aztán fokozódott a nyomás Németország felől – Angela Merkel éppen azelőtt látogatta meg Orbánt, hogy az elhatározásra jutott –, és Brüsszel meghátrálásra kényszerítette a Fideszt. Mivel azonban a médiaadót már beépítették a költségvetésbe, megváltoztatták az adózás szabályait: a terhelést egyenlően osztották el a médiacégek között – Simicska birodalmát is beleértve.

Simicska először a Népszavának, egy egyértelműen a szocialista ellenzékhez kötődő lapnak adta ki a dühét. Médiaháborúval fenyegette meg Orbánt. Néhány órával később Simicska médiájának vezető alakjai, kollégák és üzleti partnerek, akikben megbízott, lelkiismereti okokra hivatkozva lemondtak tisztségeikről. Az oligarchát sokkolta az, amit hátbadöfésnek nevezett. A kormányzó párt ravasz nehezen megfogható egykori finanszírozója a nyilvánosság előtti 15 évi néma csend után hevesen káromkodva egész sor telefoninterjút adott független sajtóorgánumoknak.

Szinte nyomon lehet követni ezekből az interjúkból az oligarcha útját otthonából a Magyar Nemzet, a zászlóshajó napilap székhelyéig. Orbánt hátbatámadással vádolta, ondónak nevezte, olyan szóval, amelyet eddig még sohasem publikáltak a magyar politikai sajtóban. Azt mondta, „kirúg mindenkit”, kinevezi sajtóorgánumai új vezetőit, és totális háborút indít. Azt is mondta, hogy nem kizárt, hogy az élete veszélyben van.

Orbán Viktor legtöbb riválisa és ellensége, vitatott kormányzásának sok heves bírálója most azt reméli, hogy az egykor rettegett oligarcha komoly bizonyítékokkal rendelkezik régi egyetemi barátja ellen.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal