rss      tw      fb
Keres

Berliner Zeitung: Merkel ennél nagyobb távolságot egy „pártbaráttal” nemigen tud mutatni

 

 

A Berliner Zeitung című német lap Barátságosan Magyarországgal címmel közölte Frank Herold kommentárját. Amikor Vlagyimir Putyin és Angela Merkel tudni akarja Orbán Viktortól, hogy megbízható partner-e még, akkor a két politikus nem ugyanarra gondol.

Angela Merkel egyetlenegyszer sem kereste fel Budapestet, amióta Magyarországon Orbán Viktor van hatalmon, és ennek már öt éve. Hétfőn sem szentelt ennek igazán időt a kancellár asszony. Ennél nagyobb távolságot egy „pártbaráttal” kapcsolatban nemigen tud mutatni. Kényes dolog is egy jobboldali konzervatív egomániás mellett állni, aki kiüresíti az országa demokratikus intézményeit, míg végül csupán ezek töredezett homlokzata marad.

Ám Merkelnek nem az jár az eszében, hogy bírálja ennek az Európa közepén lévő autokrata rezsimnek a belső állapotait. Azt mondta, felhívta a figyelmet arra, hogy valami nem egészen kielégítően megy. Merkel Budapest iránti hirtelen érdeklődésének, valamint Putyin orosz elnök két hét múlva esedékes látogatásának ugyanaz az oka. Mindketten azt akarják tudni, hogy Orbánban meg lehet-e bízni. Természetesen az Oroszország elleni szankciókról van szó, és amit a két politikus megbízhatóságon ért, az teljességgel összeegyeztethetetlen.    

A kancellár asszony azt akarta tudni, hogy Orbán kiáll-e az EU-ban vállalt kötelezettségei mellett. Putyin viszont azt akarja megtudni, hogy Orbán Moszkva hangja-e Brüsszelben. Úgy tűnik, hogy az orosz elnök számára már nem annyira égető, amióta Görögországban a bal-jobb-koalíció kormányoz. Ám az EU-ban mindig konszenzus szükséges, ha meg akarják hosszabbítani a büntető intézkedéseket. És mivel Merkel ezt akarja, nem tehetett mást, barátságosnak kellett lennie Orbánnal.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal