rss      tw      fb
Keres

Stuttgarter Zeitung: „Angela Merkel megtette, amit tudott”

 

 

A Stuttgarter Zeitung című német regionális lap Angela Merkel Magyarországon – „Felügyelet alatt” címmel közölte Knut Krohn kommentárját. Merkel kancellár magyarországi látogatása azt mutatja, hogy Európa rajta tartja a szemét az országban zajló folyamatokon, és hogy Orbán kormányfő nem tehet meg mindent.
 

Elcsendesedett a világ Orbán Viktor körül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem figyelik nagyon alaposan azt, ami Magyarországon történik. Így például Brüsszelben természetesen regisztrálták, hogy a magyar kormányfő Kínát és Oroszországot nevezi meg demokratikus példaképként. Nagyon kritikusan vették tudomásul az EU-ban azt a tervét is, hogy megadóztatja az internetes adatforgalmat. Tény, hogy Európának ma fontosabb gondjai vannak, mint hogy egy olyan politikusra koncentráljon, aki bőséges parlamenti többséggel saját belátása szerint építi át az országát.

Az internetes tervek elleni, közel százezer résztvevővel megtartott tiltakozások megmutatták, hogy Magyarországon még életben van a halottnak hitt ellenzék.

A világhálón egyre több csoport szerveződik, amely a túlzott hatalommal rendelkező kormányfővel szembeni ellenállásra szólít fel. Orbán bírálói talán erősebb hátszelet reméltek a német kancellár látogatásától. De Angela Merkel megtette, amit tudott. Világosan szóba hozta a hiányosságokat, és felszólította Orbánt, hogy ne nyomja el a kritikus hangokat. Merkel nem ment bele a totális konfrontációba. Látogatása jelzi, hogy Magyarország Európában nem elszigetelt. És ez jól van így. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kormányfő nem tehet meg mindent – még akkor sem, ha az uniónak pillanatnyilag más gondjai vannak.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal