rss      tw      fb
Keres

A FAZ a vasárnapi tüntetésről

 

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap Merkel Budapestre látogat – „Szövetségi kancellár asszony, ez nem vicc” címmel közölte hétfő reggel Stephan Löwenstein cikkét. A szövetségi kancellár budapesti látogatása előtt Budapesten több ezren tüntettek Orbán Viktor ellen – és Angela Merkel mellett. A német politikustól segítséget várnak abban, hogy a nem kedvelt kormányfőt kitessékeljék a tisztségéből.

„Szövetségi kancellár asszony, ez nem vicc!”– kiáltja a szónok a budapesti Kossuth téren az egybegyűlt tömegnek németül: „Das ist keine Witz!” Néhány ezer ember gyűlt össze vasárnap este a magyar fővárosban, az Országház pompás neogótikus épületével szemben, hogy hangos üdvözlésben részesítsék Angela Merkelt. A tiltakozás nem a német kormányfő, hanem magyar kollégája, Orbán Viktor ellen irányul. Újra és újra ellene szóló szavalókórusok hangzanak fel.

Merkel felkeresi a Duna-parti várost, és ez elég ok volt a magyar kormány ellenfeleinek ahhoz, hogy újabb tüntetés szervezzenek a tiltakozások egész sorában, és hogy a német kormányfőtől segítséget kérjenek ahhoz, hogy a nem kedvelt Orbánt kitessékeljék a tisztségéből. Persze ez az alkalom messze nem vonzott annyi embert, mint egynémely, a magyar kormány konkrét projektjei – például az internetadó – ellen szervezett tüntetés, amely tavaly késő ősszel mintegy húszezer tüntetőt vitt ki az utcára, vagy mint év elején a tervezett útdíj elleni megmozdulás.


Konkrét példák elvont témákra

Varga Zsolt, a főszónok mindjárt az elején világossá teszi a hallgatóság számára, hogy a német kancellár vagy az Európai Unió nem fogja elvégezni az ellenzék munkáját az általa nem kedvelt kormánytól való szabadulásban. „Mert az Orbán-rendszer megbuktatása a mi feladatunk.” Varga követelései az európai ellenőrző mechanizmusokat veszik célba. Megemlíti az Európai Néppárt (ENP) felelősségét, ehhez a pártcsaládhoz tartozik Orbán pártja, a Fidesz és Merkel pártja, a CDU is. Nagyobb átláthatóságot követel az uniós pénzek elosztásánál, és nagyobb hatáskört az Európai Bíróságnak az emberi jogi ügyekben.

Mindezek inkább elvont témák, de a Kossuth téren a hallgatókhoz olyan konkrét példákkal viszik közelebb ezeket, amelyekben uniós és közpénzeket kezeltek állítólag hűtlenül: például egy labdarúgó stadion építése a faluban, ahol Orbán hétvégi háza van, vagy egy kisvasút-vonal építése ugyanoda. Ennek megfelelően a korrupció az egyik fő vád, amelyet a pártpolitikai szempontból tudatosan semlegesen szervezett rendezvényen felhoznak.

A magyar média az utóbbi időben újra és újra kétes dolgokat tárt fel Orbán kormányzó csapatában. Szó volt hivatalos luxusutakról vagy ingatlantulajdonról, amely nem magyarázható pusztán csak a kormánytisztségekből szerzett jövedelemmel. Ezért az utóbbi időben Orbán kormányzó pártján belül, a hagyományosan nagyon zárt nemzeti konzervatív Fideszben is szokatlan felszültségek és bírálatok mutatkoztak. Az alapító generáció bírálta az Orbán körüli ifjú gárda – Szijjártó Péter külügyminiszter, Rogán Antal frakcióvezető és különösen Lázár János, a miniszterelnöki hivatal vezetője – botrányait vagy közszemlére tett gazdagságát.

A Kossuth téri tüntetésnél ezek a botrányok mindenben áthallatszanak – ám a szónokok kizárólag a kormányfőt szólítják meg. Amennyire konkrétan kifejezésre jut az óhaj, hogy Orbántól szabadulni akarnak, olyan homályos marad a célhoz vezető út. Végtére is a magyarok éppen tavaly a csekély szavazatveszteségek ellenére nem kevesebb mint három választáson erősítették meg a Fidesz egyértelmű vezető szerepét a politikai tájképen. A településeken ez a legerősebb párt, az Európai Parlamentben a legtöbb magyar képviselőt állítja (és ezzel nem kis mértékben erősíti az Európai Néppártot), a nemzeti parlamentben pedig a választójog többségi komponensének köszönhetően 43 százalékkal meg tudta őrizni a mandátumok több mint kétharmadát.

Orbán ellenfeleinek legközelebbi célja ennek a kétharmados többségnek a megtörése. Ez jelenleg az egyetlen reálisan elérhető, bár inkább taktikai, mint stratégiai cél. A parlamentben két hely üres, részben azért, mert Navracsics Tibor volt miniszter és parlamenti képviselő Brüsszelbe ment az Európai Bizottságba, részben egy képviselő halála miatt, és ezt a két helyet időközi választásokon kell betölteni. Először Navracsics helye kerül sorra február 22-én a nyugat-magyarországi Veszprém városában. Veszprém, amely a Balatonon nyaralók számára alighanem fogalom, tulajdonképpen Fidesz-fellegvár, de a kihívó Kiss [helyesen: Kész] Zoltánnak legalábbis kívülállóként esélyeket tulajdonítanak.

Mindenesetre a Fidesz a parlamenten kívüli ellenzék tüntetéseinek kezdete óta a felmérések szerint a támogatottságában érzékeny veszteségeket szenvedett. Ebből azonban alig profitáltak a balközép ellenzék pártjai, amelyek már a 2014-es választásokon is lemaradtak. A hangulat leginkább a Jobbiknak válik javára, amely a szélsőjobboldalon játszik, és jelenleg alig szerepel a politikában.


„Mi történik – ez jó kérdés”

A Kossuth téri tüntetésen a balközép táborhoz tartozó veszprémi kihívó, Kiss [Kész] beszélt nyitó szónokként, és nem takarékoskodott az erős szavakkal: azt mondta, a választás bevezeti majd a szolgaság végét, és akkor a magyarok merhetik majd újra nyíltan kimondani a véleményüket. Nyílt szavakból azonban már ezen a vasárnapon sem volt hiány, ám a szónokoknak nem igazán sikerült gyújtó eszmét hátrahagyni a hallgatóságban arról, hogyan lehetne eljutni a célhoz.

„Mi történik – ez jó kérdés”, mondja egy hölgy tanácstalanul, miután kifejtette, hogy korábban miért kedvelte Orbánt, és most már miért nem kedveli. „Ez a jogtalansági állam tovább nem fogadható el. Szegénységben élünk, Orbánnak mennie kell” – mondja egy fiatal színész. De hogyan? „Választások útján, vagy úgy, hogy tüntetésekre járok. De nem hiszem, hogy ezt siker koronázza. Azt hiszem, itt forradalomnak kell lezajlani.” Ami vasárnap este a Kossuth téren történik, az nem utal forradalomra. A talán 4-5000 tüntető túlnyomórészt polgári habitusú. Gondosan tiszteletben tartják a fűre lépést tiltó táblákat. És előre láthatólag Angela Merkel szövetségi kancellár sem hoz forradalmat Budapestre.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal