rss      tw      fb
Keres

Standard: Merkel látogatása az anti-européernél

 

 

Az osztrák liberális lap internetes kiadása, a daStandard a fenti címmel közölte Csekő Balázs írását. A magyarországi látogatás esélyt ad a német kancellárnak az Európa-ellenes tendenciáktól való távolodásra.

„Ne kövessék őket” – hangzott a német kancellárasszony felhívása a legutóbbi újévi beszédében a Pegida-mozgalom kapcsán. Angela Merkel félreérthetetlenül az Európa-ellenes ideákat utasította el szilveszter éjjel elmondott beszédében. Németországnak mint az Európai Unió vezető államának kötelessége arra figyelni, hogy hasonló tendenciák Európa más részein se találjanak termőtalajra.

A német kormányfő számára megfelelő alkalom kínálkozik erre Orbán Viktor magyar kollégájánál tett február 2-ai budapesti látogatása során, ott, ahol az Európa-ellenes ideál „illiberalizmus” néven már beépült a köztudatba.

„A bevándorlást meg kell állítani. Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között. Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani”, vázolta fel közvetlenül a párizsi Charlie Hebdo-gyászmenet után illiberális rendszerének egyik pillérét a jobbkonzervatív Orbán. Mondatok, amelyek így, szó szerint egy Pegida-tüntetésen is elhangozhattak volna. Ezeket a mondatokat az európai államoknak szánt üzenet követte: „A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európának. Nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre.” A Pegida-szlogenek nem csak hétfőnként csendülnek fel Orbán Viktor illiberális rendszerében: az intolerancia, az idegengyűlölet és az előítéletek a magyar hétköznapok részévé váltak.

Nem csoda, hogy a nyugati világ vezető politikusai alig engedik lencsevégre kapni magukat Magyarországon. A magas rangú látogatók szemlátomást keletről jönnek: a vendéglistákat leginkább azeri, kazah, türkmén és orosz politikusok töltik meg.

A Merkel-látogatás nagy társadalmi turbulenciák idejére esik, amelyeket a kormány erős népszerűségvesztése és egyre romló hírneve kísér. Hónapok óta az utcára mennek a polgárok a kormány ellen. Országszerte széles tömegeket mozgósítanak a Merkel-vizit előestéjére, hogy az Európa-ellenes kormánypolitika elutasítását hangsúlyozzák. A kormányellenesek várakozásai nagyok: ők a kancellár támogató gesztusával számolnak.  

Hogy végül a nyugati értékekért tüntető kormányellenesek magasra szabott várakozásai beteljesednek-e, attól függ, hogy meddig kíván a német kormányfő az illiberális és Európa-ellenes irányzatok elleni küzdelmével elmenni. Amennyiben ezt a küzdelmet a német határokon túl kívánja folytatni, a kancellárasszony nem tekinthet el a kritikától Magyarországon.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal