rss      tw      fb
Keres

FAZ: Amivel elégedett és amivel elégedetlen a német ipar Magyarországon

 

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap cikket közölt Merkelnek kell kikaparnia a gesztenyét Magyarországon címmel. A német cégek nagyra értékelik Magyarországot. De szenvednek a szeszélyes adóktól, a teherfuvarozást ellenőrző rendszertől és a vasárnapi munka betiltásától.

A német gazdaság Magyarországon nagyobb kiszámíthatóságban reménykedik.

Az üzlet jól megy, de a nemzeti populista kormány eltévedt indítványai újra és újra aláássák a szabad gazdálkodást. A vállalatok ezekben a kérdésekben Angela Merkel szövetségi kancellár hétfői budapesti látogatására számítanak. Merkel találkozni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel és a német befektetők, köztük a Siemens, az Audi, a Mercedes és az RWE mintegy tucatnyi képviselőjével.

A várakozások szerint a magyar fél a látogatás alkalmából csökkenti a német Bertelsmann-csoporthoz tartozó RTL Klub magántévéadóra kivetett, drasztikusan megemelt reklámadót. Ez a megterhelés gyakorlatilag lehetetlenné tett a gazdaságos működést, és kísérletként értelmezték arra, hogy kiszorítsák a kritikusan tájékoztató külföldi konkurenciát. Az adót feltehetően most 50 százalékról 5-10 százalékra csökkentik. Az RTL egyik szóvivője cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint az RTL ennek fejében kötelezettséget vállalt arra, hogy kevésbé kritikusan fog tájékoztatni. További vitatott pont például az elektronikus közúti áruszállítást ellenőrző rendszer, az EKAER. Ez az év elején lépett érvénybe az adócsalások és az árnyékgazdaság visszaszorítására. A németek attól tartanak, hogy a logisztikai és bürokratikus ráfordítás milliókba kerülhet, és termelési kiesésekhez vezethet. Lényegében az EU határán átmenő, árukat szállító teherautók jelentési kötelezettségéről és megfigyeléséről van szó.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szerint a rendszer „súlyos kockázatokat rejt minden érintett cég versenyképességére nézve”. Zavarja a szállítási és termelési folyamatokat, megnöveli az adminisztrációs ráfordítást, veszélyezteti az adatvédelmet és a versenyképességet. A kamara azt követeli, hogy az ellenőrzést korlátozzák azokra az árukra, amelyek érzékenyek a csalásra, és azt javasolja, hogy mentsék fel a rendszer alól azokat a cégeket, amelyeknél igazolt az adózási átláthatóság – tehát a német cégeket. Pénteken 37 német menedzser találkozott Varga Mihály gazdasági miniszterrel, hogy még Merkel látogatása előtt elsimítsák a hullámokat. Rosszul érzik magukat a vállalatok a magyar kormány azon döntésétől is, amely megtiltja a vasárnapi nyitvatartást az olyan szupermarketeknek, mint a Lidl, az Aldi vagy a Spar. Maga a kereskedelem azt reméli, hogy ezt meg fogja tudni kerülni: úgy, hogy franchise szerződéseket köt kisebb boltokkal, és a benzinkutakban való árusítással. Az ipar azonban attól tart, hogy a vasárnapi munka tilalmát kiterjesztik az ő területére is.

Összességében a gazdaság elégedett Magyarországgal. A növekedés magas, a munkanélküliség csökken, a központi bank, tekintettel az alacsony inflációra, kamatcsökkentésekkel felszíthatná a fogyasztást és a befektetéseket.

A vállalatok nagyra értékelik a szakmai képzés duális rendszerének bevezetését, az oktatási költségvetés átrétegzését a gyakorlati képzés javára, és a megjavított munkajogot. A társadalmi stabilitás és a belső fogyasztás szempontjából áldásnak számít, hogy Magyarország már a svájci frank árfolyamgátjának felszabadítása és a frank erőteljes felértékelődése előtt tehermentesítette a svájcifrank-alapú devizahitelek magánadósait.

A befektetőket elbizonytalanítja, hogy a politika egyik napról a másikra olyan húsba vágó változtatásokat visz keresztül, mint a bankok, az EKÁER vagy az RTL Klub esetében tette. „A gazdaságból időnként panaszkodnak arra, hogy a kormány döntései nem eléggé kiszámíthatók” – fogalmaz óvatosan Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti vezetője. Dale Martin, a kamara elnöke azt mondja: „Az elbizonytalanodás senkinek sem egészséges. Reméljük, hogy a szövetségi kancellár asszony látogatása elősegíti majd azt, hogy Magyarország vonzó gazdasági helyszín maradjon.” Orbán mégis szilárdan ül a nyeregben a kétharmados parlamenti többségével még akkor is, ha az utcai tüntetések felduzzadóban vannak.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal