rss      tw      fb
Keres

FAZ: NATO-bővítés – egyelőre Magyarország nélkül

 

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadásában Gyors beavatkozó egység – A NATO tartós jelenlétet épít ki hat keleti tagállamban címmel közölte Thomas Gutschker cikkét. A szövetség keleti szélén lévő NATO-tagok támogatást kapnak – a tervek szerint katonaságot és felszerelést helyeznek oda. Először Németország veszi át a misszió irányítását.

A NATO Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában állandó katonai jelenlétet akar kiépíteni. Erről számolt be a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (F.A.S.) NATO-forrásokra hivatkozva. A beszámoló szerint mind a hat államban úgynevezett NATO Force Integration Unit (NATO erő integrációs egység) jön létre, egy stábsejt egyenként mintegy 40 katonával, s a katonák mintegy felét a vendéglátó ország állítja. A tervek szerint egy későbbi időpontban bevonják Magyarországot is.

A stábsejt feladata az új gyors reagálású erő gyakorlatainak előkészítése és az, hogy ha a helyzet komolyra fordul, összekötő és vezető egységként szolgáljon. Így irányozza elő ezt a szövetség tervezési koncepciója, amelyről a NATO-államok védelmi minisztereinek csütörtökön tartandó találkozójukon kell dönteni. Németország összesen 25 katonával akar részt venni a stábsejtekben.

A sejtek a F.A.S. híradása szerint kisebbek lesznek, mint eredetileg tervezték. A NATO a kiépítést és az egyéb infrastrukturális intézkedéseket a folyó évben 25 millió euróval finanszírozza a közösségi költségvetésből. A következő öt évre a szövetség összesen 400-800 millió eurós közösségi kiadásra számít a készenlét erősítését célzó akciótervhez, amelyet a Walesben tartott csúcson fogadtak el. Ez azonban csupán a becsült összköltség mintegy 10 százaléka, a fennmaradó 90 százalékot a tagállamoknak saját zsebből kell fizetni.


Minden negyedévben egy század

A NATO-tervezés értelmében a gyors reagálású erő szárazföldi komponense mintegy 5000 fős dandárból áll majd. Ennek legmozgékonyabb erői a tervek szerint 48 óra alatt, a dandár fennmaradó része egy hét alatt lesz menetkész. Ennek az élcsapatnak a vezetését a tervek szerint mindig egy NATO-tagállam veszi át egy évre. Idén ez Németország. A NATO védelmi miniszterei a döntéseikkel meg fogják határozni annak a tesztidőszaknak a kereteit, amelyet a tervek szerint a 2016 tavaszán, a Varsóban tartandó NATO-csúcsra le kell zárni.

A F.A.S. információi szerint a Bundeswehr további támogató intézkedésekben is részt vesz majd. Áprilistól kezdve minden negyedévben egy század ejtőernyős egészíti majd ki az amerikai katonákat, akiket már tavaly tavasszal a Baltikumba és Lengyelországba vezényeltek. A német katonákat a tervek szerint előbb Lengyelországban, aztán Litvániában és végül Lettországban vetik majd be.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal