rss      tw      fb
Keres

NZZ: Merkel és Putyin látogatásáról találgat a magyar sajtó

 

 

A Neue Zürcher Zeitungban jelent meg Meret Baumann budapesti tudósítása: Orbán egyszerre két lakodalomban táncol. A német szövetségi kancellár látogatásával Magyarország a saját külpolitikai fontosságát akarja demonstrálni. Ám az Orbán-kormány Kelet és Nyugat között lavíroz.

Angela Merkel német kancellár mindössze öt órát tölt hétfőn Budapesten, de Magyarországon hatalmas várakozások előzik meg az évek óta legfajsúlyosabb diplomáciai látogatást. A sajtó részletesen beszámol a programról, és arról spekulál, vajon mi lehet majd az Orbán miniszterelnökkel folytatandó megbeszélés tartalma. A magyar kormány ellen immár hónapok óta tartó tiltakozó mozgalom emellett már vasárnapra nagy tüntetést hirdetett, amelyre a Facebookon 13 ezer ember jelezte részvételét.


Alkalom a tiltakozásra

A tüntetés nem Merkel ellen irányul – hangsúlyozta külföldi újságíróknak egy beszélgetésen Gulyás Balázs, aki a kormány által tervezett internetadó elleni sikeres tiltakozás egyik szervezője. De fel akarják hívni a kancellár asszony figyelmét a magyarországi demokráciapolitikai visszásságokra, és újra kifejezésre akarják juttatni az elégedetlenséget a korrupció miatt, amellyel nagyon sok uniós pénz is elszivárog. Hétfőre további tüntetéseket tűztek ki.

Diplomaták úgy értékelik, hogy nem reális a parlamenten kívüli ellenzék és a kormányt bírálók reménye, hogy Merkel nyilvánosan kipellengérezi majd vendéglátója belpolitikai kurzusát. Éppen ennyire irreális azonban a kormányhoz közelálló körök beállítása, miszerint Orbán a Kremlhez fűződő jó kapcsolataival az EU és Moszkva közötti közvetítőnek tolakodik az ukrajnai válságban, különös tekintettel arra, hogy Merkel után három héttel Putyin elnök érkezik vendégként Budapestre.


Magyarország „keleti nyitása”

A magyar kormány Kelet és Nyugat közötti kényes lavírozásának kifejezése az, hogy a két ellenlábas vizitel Orbánnál, ráadásul ilyen rövid időközzel. Budapest ugyan támogatta a Moszkva elleni uniós szankciókat, és Brüsszelben lojális partnernek mutatja magát, otthon azonban Orbán szidja az egyes intézkedéseket, és már azt is mondta, hogy „lábon lőttük magunkat”. A szankciók bővítését Magyarország bizonyos más uniós tagállamokhoz hasonlóan elutasítja.

Magyarország emellett Orbán alatt a „keleti nyitás” stratégiájával elmélyítette az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatokat. Így például egy évvel ezelőtt a miniszterelnök egy moszkvai látogatáson megállapodott arról, hogy a paksi atomerőművet orosz pénzből két reaktorral bővítik. Moszkva erre a célra húsz évre tízmilliárd eurót bocsát rendelkezésre. Magyarország egy további energiaprojektben, a Moszkva által időközben leállított Déli Áramlat gázvezetékben is Moszkva mellé állt. Orbán emellett a nyáron egy nagy figyelmet keltő beszédben Oroszországot gazdasági példaképként dicsérte.

Az ukrajnai válság háttere előtt Nyugaton új fényben szemlélik ezt a gazdasági közeledést, és szakértők úgy sejtik, hogy tulajdonképpen ez áll a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok súlyos megromlása mögött, noha az előtérben korrupciós vádakról van szó. Merkel Budapesten legelsősorban alighanem az európai külpolitika és energiastratégia egysége érdekében fog fáradozni – Orbán azonban bírálatra nem számít, mint azt pénteken a rádióban hangsúlyozta. A kapcsolatok problémamentesek – fejtegette tovább, és kifejezetten dicsérte Merkel szerepét az ukrajnai válságban.


Megállapodás előtt az RTL-lel

Valójában úgy tűnik, hogy a kormány szándékai szerint lehetőleg harmonikus lesz a találkozó a kancellárral, akinek a pártja Orbán pártjához hasonlóan az Európai Néppárthoz tartozik. Éppen a napokban jelentette a Népszava című újság, hogy küszöbön áll a megállapodás az egyik legfontosabb bilaterális vitapontban. Ebben a Bertelsmann csoporthoz tartozó RTL Klub tévéadóra kivetett magas reklámadóról van szó. Ráadásul kormánykörökből kitartóan állítják, hogy az Oroszországgal kötött gazdasági megállapodásoknál a magyar energiaellátás biztosításáról van szó, ahogy ez a célja más országoknak is, amelyeket ugyanezért kevéssé bírálnak, például Ausztriának. Putyin két hét múlva esedékes látogatása csupán a viszontlátogatás Orbán egy évvel ezelőtti moszkvai fogadása után – mondják.

Mindazonáltal valószínűsíthető, hogy az orosz elnök a budapesti látogatást arra fogja felhasználni, hogy demonstrálja az EU egységének hiányosságait. Ennek megfelelően vitatott a meghívása Magyarországon. Miközben a Magyar Hírlap című jobboldali konzervatív [?!] lap Orbán táncát, amelyet egyszerre két lakodalomban rop, minden opció felelősségteljes kihasználásának minősíti, a Népszabadság című, nagy hagyományú baloldali liberális lap úgy véli, hogy amit a sokat bírált Orbán-kormánynak a Merkel-látogatás presztízsben hoz, azt a Putyin-látogatás lenullázza. Magyarország ezzel annak a veszélynek teszi ki magát, hogy eljátssza a Nyugat bizalmának utolsó maradékát is.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal