rss      tw      fb
Keres

Berliner Zeitung: Magyarországi találgatások Merkel látogatásának okairól

 

 

A Berliner Zeitung Merkel Orbánnál, nem sokkal Putyin előtt címmel közölte Frank Herold cikkét. A kicsi Magyarország hangja csak nagyon ritkán tesz szert geopolitikai súlyra. Márciusban megint ez a helyzet. Akkor egyhangú határozattal meg kell hosszabbítani az Oroszország elleni szankciókat, amelyeket a Krím annektálása miatt hirdettek meg. A szankciók Magyarország igenje nélkül csendben kimúlnak.

Angela Merkel hétfőn mindössze öt órát szakít budapesti látogatására. Ebbe a rövid időbe három programpontot sűrítettek bele: egy megbeszélést Orbán Viktor miniszterelnökkel, egyet diákokkal, és egy látogatást a Mazsihisznál, a magyar zsidó hitközségek tetőszervezeténél. A hitközségek 2014-ben egyértelmű történelemhamisítások miatt bojkottálták az Orbán által meghirdetett  holokauszt-emlékévet.

A jobboldali konzervatív kormányfő akarata szerint Magyarországot csupán a megszállt áldozat szerepében ábrázolták, amely nem visel felelősséget a magyar zsidók üldöztetésében és deportálásában. Közben Orbán eljutott odáig, hogy beismerte az akkori hatóságok részét a zsidók megsemmisítésében.

Egy teljesen más ok azonban halaszthatatlannak mutatja Merkel budapesti látogatását. Ara-Kovács Attila ellenzéki publicista meggyőződése szerint Merkel arról akarja meggyőzni Orbánt, hogy az Oroszország elleni szankciókat meg kell hosszabbítani. Az Európa Tanácsnak március közepén egyhangú döntést kell erről hoznia, és Magyarország állásfoglalását legalábbis bizonytalannak ítélik. Orbán a nyilvános fellépésein nem hagy kétséget afelől, hogy tévesnek tekinti az EU Oroszország-politikáját („lábon lőttük magunkat”), és hogy elutasítja a büntetéseket. Az ellenzék szerint viszály várható Orbán és Merkel között.

Egészen más, kalandos forgatókönyveket szivárogtatnak viszont ki a kormánypárt politikusai a látogatás előtt. „Németország előreküld minket” – állította például Szájer József, az Orbán-párt képviselője az Európai Parlamentben. Az ő története így szól: Merkel legalább annyira ellenzi a szankciókat, mint Orbán. De Németországra nyomást gyakorol az Egyesült Államok, így a kancellár asszony nem léphet fel nyíltan. Ezért afféle titkos diplomáciát folytat Moszkvával, amelyben kulcsszerepet tölt be Magyarország, és mindenekelőtt Orbán.


A magyar ellenzék gúnyolódik

Orbán feladata az, hogy felderítse a tárgyalási pozíciókat és kompromisszumokat. Most derül ki – mondják az Orbán-apologéták –, mennyire bölcs dolog, hogy Magyarország nyitva tart magának minden opciót. Nem újdonság, hogy a kormányfő csapata a főnököt olyan fényben tünteti fel, amely az egyik legfontosabb európai politikusnak mutatja őt – gúnyolódik az ellenzék.

A Merkel-látogatástól további lökést vár az ellenzék. A látogatás előtti időpontra és a látogatással egyidőben a jobboldali kormány ellen nagy tüntetéseket hirdettek meg. A kancellár asszonynak jelezni kellene Orbán számára, hogy „nincs helye a demokratikus európai politikusok közösségében” – szögezte le a szocialisták egyik vezető politikusa. Orbán ellenfelei az elmúlt év végén újra erőteljesebben szót kértek. Legutóbb tízezrek mentek az utcára, hogy a folytonos új adók és az Orbán-haverok szégyentelen gazdagodása ellen tiltakozzanak. Az elégedetlenség azonban Orbán Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való közelsége ellen is irányult.

Tény azonban, hogy a parlamenten kívüli civil mozgalomnak továbbra sem sikerül választ adni egyszerű kérdésekre: Kik vagytok egyáltalán? Kit tudtok felkínálni Orbán alternatívájaként? Hogyan akarjátok megakadályozni, hogy ne essetek ti is korrupcióba és nepotizmusba, mint az összes elődötök? Mi a mondanivalótok azoknak az embereknek, akik Budapesten kívül élnek? Mit akartok egyáltalán csinálni, amikor hatalmon lesztek?

Merkel után február közepén aztán Putyint várják Budapestre. Erre a napra tiltakozásokat hirdettek meg az Országház elé. Úgy tűnik, Oroszország elnöke már nincsen annyira ráutalva Orbán vétójára az Európai Tanácsban. Időközben Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel még egy másik vasat is tart a tűzben.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal