rss      tw      fb
Keres

Német portál a magyarországi antiszemitizmusról

 

 

A Südwest Presse című, számos helyi kiadással rendelkező német portál Magyarországon az uszítók jól integráltak címmel közölte Bernhard Odehnal cikkét. Magyarországon a Jobbik megerősödésével függ össze az, hogy a zsidók elleni előítéletek újra szalonképesek. A Jobbik soraiból még az a felhívás is elhangzott, hogy vegyék listába a zsidó parlamenti képviselőket.

Antiszemitizmus? Kovács Zoltán, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szóvivője nyugodtan szemléli a kérdést. Magyarországon nem nőtt az antiszemita incidensek száma – mondja. A zsidó szervezetek képviselői nem tudják megerősíteni ezt az állítást. Az antiszemitizmus Magyarországon az utóbbi években „sokkal láthatóbbá vált” – vélekedik Kovács Éva szociológus: „A társadalom kezéből kicsúszott az ellenőrzés.” Kovács Budapesten és Bécsben kutatja a holokausztra emlékezés kultúráját. Magyar ismerősei az utóbbi időben gyakrabban váltak antiszemita szidalmazások célpontjává.  

Hasonlóan látja a helyzetet a budapesti Tett és Védelem Alapítvány, amely antiszemita incidenseket tesz közzé. Többnyire zsidó sírkövek bemocskolásáról vagy verbális támadásokról van szó, fizikai erőszakról kevésbé – mondja Bodnár Dániel, a szervezet elnöke. Mivel Magyarországon szinte egyáltalán nem élnek muzulmánok, nem létezik az iszlamista fenyegetés. „De a régi, kontinentális antiszemitizmus él, és újra fenyegetőbbé válik” – mondja.   

A szélsőjobboldali Jobbik felemelkedésével függ össze, hogy a zsidó gazdagságról és a globális zsidó összeesküvésről szóló régi előítéletek Magyarországon újra szalonképesek. A párt a 2014-es választásokon 20,2 százalékot szerzett. A Jobbik politikusai nyilvánosan elégettek egy izraeli zászlót, és követelték, hogy jelöljék meg a zsidó parlamenti képviselőket. Zsidókat támadtak meg az utcán, és meggyaláztak holokauszt-emlékműveket.

A nemzeti konzervatív kormány magatartása a szélsőjobboldali ellenzékkel szemben továbbra is ambivalens.

Kovács kormányszóvivő azt állítja, hogy harcolnak az antiszemitizmus ellen, és utal a szélsőjobboldali, félkatonai „Magyar Gárda” betiltására. A tilalmat azonban nem valósítják meg következetesen: a rendőrség gyakran tétlenül szemléli a gárdisták meneteléseit. A helyi politikában a kormányzó Fidesz és a Jobbik gyakran együttműködik.   

Ugyanakkor állami kitüntetésekkel jutalmaznak meg szélsőjobboldaliakat és antiszemita újságírókat, antiszemita írók művei kötelező irodalommá lettek az iskolai oktatásban. A nagymagyar, antiszemita Horthy Miklós két háború közötti rezsimjét ugyanakkor megszépítik és dicsőítik, míg a több mint 500 ezer magyar zsidó Auschwitzba deportálásáért és meggyilkolásáért a felelősséget kizárólag a Hitler-rezsimre hárítják. A magyar hatóságok részvételéről nem esik szó.

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal