rss      tw      fb
Keres

Berliner Zeitung: Ciprasz – szemben Magyarországgal – Európa-barát

 

 

A Berliner Zeitung című német lap Alekszisz Ciprasz esély Görögországnak címmel közölte Thomas Schmid kommentárját, és Ciprasz-portréját. Alekszszisz Ciprasz olyan új, nem elhasznált generációt képvisel, amely nem fonódott össze a régi hatalmi csoportokkal. Sem ő, sem a trojka nem akarja, hogy Görögország kilépjen az euró-övezetből. Görögország számára pusztító, az EU-nak kockázatos lenne, de a következmények Európa eszméjére nézve lennének a legsúlyosabbak.
 

Sok görög ember újra fával fűt, sorban áll egy tányér levesért a jótékonysági szervezeteknél, és a gyermekeit az SOS gyermekfalvakba küldi. Az orvosok szükségklinikákon látják el a pénztelen pácienseket, akik már kiestek minden társadalombiztosításból. Görögországban, az EU egyik tagállamában az Európa-ház egyik szobájában humanitárius szükségállapot uralkodik, amelyet itt Németországban alig észlelünk. Görögország a válság hatodik évében jár. Most fény mutatkozik az alagút végén. Nem azért, mert eleget takarékoskodtak, hanem mert egyre több görögnek elege van a takarékossági politikából. Az Alekszsisz Ciprasz vezette baloldali Sziriza egyértelműen megnyerte a választásokat.

Azért, hogy Görögország öt évvel ezelőtt válságba zuhant, az a két párt felelős, amely 1974, a katonai diktatúra vége óta vezette az országot: a konzervatív Új Demokrácia (Nea Dimokratia) és a szocialista Paszok. Mindkettő kliensrendszert épített ki, felfújta az államapparátust, engedte az aktív és a passzív korrupciót, és soha nem vitt véghez olyan adópolitikát, amely kiérdemelte volna ezt az elnevezést. Önkiszolgáló boltnak fogták fel az államot. A gazdaság összeomlása után éppen az a két párt kormányozta tovább az országot, amely a romlásba vitte. A politikai elitváltás soha nem történt meg. Általában a családon belül adták tovább a marsallbotot.


Nem elhasznált generáció

A még csak 40 éves Ciprasz új, el nem használt generációt képvisel, amelyik nem fonódott össze a régi hatalmi csoportokkal. Ha sikerül kormányt alakítania, bevezethetné a politikai elitváltást, a lejárt rendszertől való búcsút. Ez esély, amelyet meg kell ragadni. Görögország új kezdetet keres – így kell értelmezni a vasárnapi választások eredményét. Most az EU-ból, az Európai Központi Bankból és a Nemzetközi Valutaalapból álló trojkának is át kell gondolnia a maga stratégiáját. 

Tény, hogy a görög válságot házilag állították elő. De azért lényegében a trojka felelős, hogy Görögország még mélyebb válságban van, mint öt évvel ezelőtt. Katasztrofális következményekkel járó, szigorú takarékossági kurzust kényszerített rá. A GDP azóta negyedével csökkent, a béreket és nyugdíjakat harmadával csökkentették, minden negyedik görög és a fiatalok között minden második munkanélküli.

A helyből felszálló Alekszisz Ciprasz győzelme

Az állam adóssága 320 milliárd euró – az a GDP közel 180 százalékának felel meg –, és most a költségvetés 20-25 százalékának megfelelő összeget kell  kamatokra költenie. Az ország költségvetése időközben kiegyensúlyozottá vált – de csak akkor, ha a kamatfizetéseket nem számítjuk be. Ez annyit tesz, hogy minden többletet kifizetnek a kamatokra, ahelyett, hogy a gazdaság fejlődését támogatnák, amely véget vethetne a szociális pusztulásnak, és életperspektívát nyújthatna a munkanélküli fiataloknak.

Így nem mehet tovább. Így Görögország soha nem fog kitalálni a válságból. Erre már egyre több gazdasági szakértő is felhívja a figyelmet. Ciprasz, a választás győztese már régen mondja ezt. Az adósság csökkentését követeli, de vállalta, hogy nem tesz egyoldalú lépéseket. A trojka a jelek szerint kész arra, hogy még inkább megnyújtsa a hitelek futamidejét, és még tovább csökkentse a kamatokat. Ez nem lesz elegendő az elszegényedés fatális logikájának az áttöréséhez. Van azonban tér a kompromisszumoknak. Például a gazdasági növekedéshez köthetnék az adósságok törlesztését.

Az adósság esetleges csökkentése nehéz lesz

Ez mindkét fél számára nehéz lesz. Az adósság csökkentését az EU sok tagállamában politikailag nehéz lesz keresztülvinni, mert végső soron az uniós adófizetők pénzéről van szó. Ciprasznak a maga részéről engednie kell majd költséges választási ígéreteiből, és híveinek egy részét alighanem meg kell majd sérteni.

Van azonban egy közös érdek: az úgynevezett Grexitet, Görögország kilépését az euróövezetből sem Ciprasz, sem a trojka nem akarja. A gazdasági kár Görögország számára pusztítóbb lenne, mint az EU-nak. De az uniónak is kiszámíthatatlan gazdasági turbulenciákkal járna.

Még ennél is súlyosabb lenne azonban a kiterjedt politikai kár. Európa, amelynek olyan nagy nehézségei vannak az integrációjával, egy kicsit szétesne, ahelyett, hogy összenőne. Miközben Franciaországban, Magyarországon, Nagy-Britanniában és más országokban a gazdasági problémák láttán jobboldali populista, Európa-ellenes pártok erősödnek meg, Görögországban a Szirizával egy Európa-barát pártnak sikerült csatornába terelni a társadalmi elnyomorodás elleni folyamatot. Ezt feltétlenül Ciprasz érdemének kell tekinteni.

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal