rss      tw      fb
Keres

Wiener Zeitung: Nem a Sziriza veszélyezteti Európát, hanem Orbán

 

 

A Wiener Zeitung című bécsi lapban jelent meg Reinhar Göweil vezércikke: Görögország Európa.

Görögország választási győztese Alekszisz Ciprasz lesz, csak az a kérdés, hogy pártja, a Sziriza mennyivel növeli szavazatai arányát. A választásnak olyan jelentőséget tulajdonítottak, amilyennek – a görögök iránti minden tisztelet ellenére – nem rendelkezik. Megint egyszer a német politika gőgje volt, hogy Ciprasz győzelme esetére hangosan gondolkodott arról, hogy Görögország kiléphet az euróövezetből. Mert Ciprasz azt akarja, hogy csökkentsék Görögország adósságát. Ez szóba sem jöhet, mondták Brüsszelben és más európai fővárosokban. Nos, mégis meglesz, csak az a kérdés, hogyan szervezik meg az adósság csökkentését. Az adósság 320 milliárd euró, az (erősen lecsökkent) gazdasági teljesítmény 180 százaléka. Az EU takarékossági előírásai miatt 60 százalékos a munkanélküliség, a középosztály megsemmisítése. Ez Görögország 2015-ben.

Alekszisz Cipraszt megtenni Európa mumusává éppen ezért nagy badarság, még ha radikális hangokat üt is meg.

Az Európai Unió politikai stabilitására nézve sokkal veszélyesebb Orbán Viktor Magyarországon, Marine Le Pen franciaországi választási sikerei és Nigel Farage Nagy-Britanniában, mint a baloldali populista Ciprasz. Törvényi úton meg akarja nehezíteni a kilakoltatásokat. Felháborító – mondják Brüsszelben. Ugyanebből az európai politikából azonban sajnos kevés volt látható és hallható, amikor a gazdag görögök kétszámjegyű milliárdos összegeket vittek ki a határon túlra, és ezzel súlyos károkat okoztak a görög bankoknak.

Az unió államai megvédték Görögországot az államcsődtől. Ez tény. Ezzel azonban megmentették az európai bankokat is, amelyek szorgosan kölcsönöztek pénzt Görögországnak. Ezzel szemben a görög takarékossági csomag, amely február végén kifuthat, nem volt eléggé tekintettel a szociális dimenzióra. Most benyújtják a számlát, a Sziriza képében.

Görögök milliói fognak vasárnap a Szirizára szavazni, noha nem kommunisták, és főleg nem baloldali radikálisok. Ez egy kétségbeesett lakosság kiáltása, amely már csak hiánygazdálkodást tud folytatni.

A Görögország euróövezetből való kilépéséről szóló januári szóbeszéd csupán rúgás volt abba, aki már a földön fekszik – méltatlan.

Európa nem csak gazdaság – mondta Renzi olasz kormányfő. Ez okos. Hétfőtől az európai politika ezt bizonyíthatja is.

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal