rss      tw      fb
Keres

Az Oktatói Hálózat tiltakozik Jávor István hatósági zaklatása miatt

 

 

Az Oktatói Hálózat felháborodással értesült arról, hogy kollégánk, Jávor István, a korrupciókutatás nemzetközileg elismert szakembere, az ELTE TáTK oktatója ellen megfélemlítő hadjáratot indítottak a magyar hatóságok. A korrupció jelenségét tudományos eszközökkel vizsgáló kutatót a minap feljelentette a NAV becsületének és jó hírnevének megsértéséért. A NAV akciója nem elszigetelt jelenség, hanem része egy szélesebb stratégiának, amelynek keretében az adóhatóság úgy reagál a vezetőit ért korrupciós vádakra, hogy feljelenti azon médiumokat és magánszemélyeket* – többek közt Jávor Istvánt is –, akik talán a legtöbbet tették a magyarországi korrupció mechanizmusainak feltárásért.**

A NAV keresetlevelében többek közt azzal vádolja kollégánkat, hogy az adóhatóság korrupt gyakorlatával kapcsolatos állításai bizonyíthatatlanok, és hogy ezek hangoztatásával egyetemi oktatóként káros befolyást gyakorol „a legfogékonyabb korban lévő diákokra.” Kollégánk zaklatását a Magyar Rendőrség tovább fokozta azzal, hogy egy magánjellegű üggyel kapcsolatos rendőrségi idézést nem a lakcímére, hanem egyenesen munkahelyi vezetőjének a titkárságára küldött.

Az Oktatói Hálózat tiltakozik a tudományos kutatás és a véleménynyilvánítás szabadságát, a tanszabadságot, valamint Jávor István személyes adataihoz fűződő alapvető jogait súlyosan sértő, a pártállami módszereket idéző hatósági fellépés ellen.

Budapest, 2015. január 24.

Oktatói Hálózat


* A szerk. megj.: Horváth István, a NAV volt munkatársa, akit szintén feljelentett az adóhatóság, a héten beszélt arról a Borsnak, hogy sehol sem mernek neki munkát adni.

** Jávor István néhány írása-interjúja, amely az interneten is hozzáférhető:
„Tudatos döntések következménye” – Jávor István szociológus a korrupciós szolgáltatásról (Magyar Narancs)
Ezt hívják happy korrupciónak (hvg.hu)
Jávor István szociológus írása a korrupcióról (jövönk.info)
– Interjú: Mennyibe kerül egy polgármester? (168 óra)
– Jancsics Dáviddal közösen írt díjnyertes cikkéről a hvg.hu: Senki nem írta még le úgy a korrupciót, mint két magyar

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal