rss      tw      fb
Keres

Reuters: Német cégek a magyar forgalomkövető rendszer ellen

 

 

A Reuters brit hírügynökség Német cégek szidják a „káros” magyar logisztikai reformot címmel közölt jelentést.
          – Új valós idejű követési rendszert dolgoztak ki az adócsalások elleni harcra;
          – Ám a cégek azt állítják, hogy a reform káros, és hogy a bürokrácia  határtalan;
          – Merkel kancellár jövő hónap elején Budapestre látogat.

Az adócsalások elleni harc céljából bevezetett forgalomkövető rendszer felbosszantotta a vállalatokat, köztük a német cégeket, amelyek arra panaszkodnak, hogy a rendszer többlet bürokráciát teremt, és káros lesz a gazdaságra nézve.

Orbán Viktor miniszterelnök kormánya, amelynek listája van olyan intézkedésekből, amelyek felbosszantották az európai unióbeli partnereit, azt mondja, hogy a követő rendszerre szükség van ahhoz, hogy le tudjanak csapni az olyan adócsalásokra, mint például az áruk fiktív utaztatása.   

A rendszer lehetővé teszi az adóhatóság számára, hogy a magyar utakon megforduló minden egyes szállítmányról több mint tucatnyi típusú adatot gyűjtsön be, olyanokat, mint az összsúly és a szállított termékek ára.

Angela Merkel német kancellár látogatása előtt néhány héttel a Német Kereskedelmi Kamara panaszkodott.

„Az EKAER rendszernek aránytalanul nagy, káros hatással van a magyar gazdaságra. Magyarország versenyképessége gyártó és logisztikai bázisként érezhetően csökken a térség más országaihoz képest” – írta a kamara.   

A szabálysértőket márciustól bírsággal sújtják.

Az OECD tavaly óva intette Magyarországot a túl sok bürokráciától.

„Februártól mintegy 10 embert kell felvennünk ahhoz, hogy eleget  tegyünk a jogi előírásoknak… és ezek az emberek egész nap semmi mást nem tesznek majd, csak kezelik az adatokat” – mondta Vásárhelyi Árpád, a DB Schenker Logistics Hungary vezetője a Reutersnak.

Hozzátette, hogy a rendszer fájni fog a növekedéshez jelentős mértékben hozzájáruló autóiparban a beszállítóknak. 

A panaszokra reagálva a gazdasági minisztérium csütörtökön azt mondta, hogy egy hónappal meghosszabbítja a projekt „tesztfázisát”, és hozzátette: megvizsgálja, hogy szükség van-e bármiféle módosításra.

A Daimler AG, amely egymilliárd eurót fektetett kecskeméti Mercedes gyárába, azt mondta, támogatja a kormány erőfeszítéseit az adócsalások megfékezésére, de hozzátette: „Még jelentős lehetőségeket látunk a javításra az új EKAER-szabályozás bevezetése terén”.

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal