rss      tw      fb
Keres

A részvét árnyékaKöszönettel és tisztelettel elfogadta a francia kormány meghívását Orbán Viktor miniszterelnök arra a megemlékezésre, amelyet vasárnap délután rendeznek Párizsban az elmúlt napok merényleteiben elhunyt áldozatok emlékére – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője péntek este az MTI-vel.

Vasárnap 15 órai kezdettel Párizsban nagy köztársasági menet tiszteleg majd az áldozatok előtt. A meghívó levélben a francia kormány kifejezte köszönetét azért, hogy az elmúlt napokban Magyarország vezetői és a magyar nép is kinyilvánította szimpátiáját és szolidaritását a párizsi merényletek kapcsán – közölte az irodavezető.

Tudjuk, hogy a vasárnapi megemlékezésen ott lesz Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő is. Mint ahogy azt is tudjuk, hogy a diplomácia szabályai szerint valamennyi uniós ország vezetője meghívást kapott az eseményre.

Nincs kétségem afelől, hogy Orbán Viktor részvéte és szolidaritása őszinte, és gondolom, ugyanúgy megrázták az események, mint mindenkit, aki látja és felismeri a vallási fundamentalizmus következményeit. Gondolom, az autokratáknak is van lelkük, még akkor is, ha lelkiismeretük hiányában ezt a lelket a protokollöltönyük órazsebében tartják, ahonnan aranyláncon bármikor előhúzható.

De Orbánnak hosszú, sötét árnyéka lesz ebben a megrendítő és valódi békemenetben. Mert ő aztán pontosan tudja, hogy ő zúzatta szét szolgalelkű siserahadával a közmédiát, ő használja igényei szerint hol az ellenzéki vezetőket üptre püfölő verőlegényeknek, hol szivárványfestőknek a hírcsatornáit. Ő engedi meg magának, hogy cinikusan próbaüzemnek nevezzen egy sunyi, szakszerűtlen és brutális kormányzati döntést, és a gépház zajának a távozását követelők kiáltását. Ő tudja, úgy maradhatott hatalmon, hogy jelentős mértékben a vasárnap majd mellette vonulók Európája finanszírozza a magyar gazdaságot, benne a klánt, Európa pénze van a kampányaiban, díszkivilágításaiban, a kivagyiságára fókuszáló európai fényekben.

Lépdel majd miniszterelnökünk megrendülten az európai állam-és kormányfők között, akik óvatosan átlépik ezt az árnyékot, mert pontosan tudják, hogy ez az ember egy olyan egyetemes európai értékbe mart bele, amelyért most éppen együtt vonulnak. Meghívták Magyarországot, de tudják, hogy ez az ember csonkította meg az általa uralt országban a demokráciát és a sajtószabadságot.