rss      tw      fb
Keres

Agymosási kísérletek
A hosszabb hallgatás után előkerült miniszterelnök mai, minden pénteken a néphez intézett

eligazításában két dologról is beszélt, hogy a kommunikációs spindoktorok által gondosan kimunkált (át)értelmezést a sajtója szájába rágja, és a „népe” agyát átmossa.

Az egyik, hogy megyei matricás útdíjrendszer bevezetésénél tulajdonképpen csak próbaüzemről van szó. (Értsd: nem egy előkészítetlen, káoszba fulladt, pökhendi és dilettáns intézkedésekkel is megtűzdelt – lásd: különeljárási díj fizetésére kötelezés akkor is, ha az autósok nem a saját hibájukból nem tudják beszerezni a matricákat – sarcról van szó, hanem csak egy próbaüzemről, azzal a szépséghibával, hogy ezt csak utóbb hozzák a tudomásunkra. Majd most mindent szépen megbeszélünk arról, amivel eddig csak fenyegetőztünk, keménykedtünk. Nem véletlen, hogy egy egész ország kérdez vissza, hogy vajon a NER komplett rendszere, amely éppen így működik, szintén próbaüzemben van-e. Káosz, eredménytelenség és mindennek a keménykedésekkel való életben tartása, ez folyik itt öt éve. Akkor most szólunk, hogy ez maga a csőd. A prolongált próbaüzem igazolta, hogy a rendszer működésképtelen, csak azoknak nem ártott eddig, akik létrehozták, de ha így megy tovább, maholnap nekik is ártani fog, mert rájuk fog dőlni.

A másik felkínált valóságértelmezés még aranyosabb. „A miniszterelnök az elszaporodó tüntetésekről azt mondta, hogy ha az ember ezek mélyére néz, akkor ez nem a kormányról és az országról szól, hanem a baloldal vajúdásáról.” Az „Orbán takarodj” refrént nyilván csak az általa használt „helyenként ízléstelen megnyilvánulásaik is vannak” kategóriába kell sorolnunk.

Nekem erről azonnal a magyar értelmiségnek az a csoportja és az ő kánonjuk jutott eszembe, akik szerint most egyidejűleg kell leváltani az egész rendszert, az összes pártot és politikust is.

Az orbáni propagandagépezet igazán kreatívan érzékeli, hogy politikailag mennyire „érett” állampolgárok nem szeretik őt, és miközben a szemünkbe röhögnek, magabiztosan nyugtatgatják az állampárt haszonélvezőit és híveit: amíg ezek ennyire hülyék, mi nyugodtan „folytathatjuk”.