rss      tw      fb
Keres

NGM: Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség tavaly az uniós országok közül


MTI 2015. január 7., szerda 13:37

A munkanélküliség 7,4 százalékra csökkent Magyarországon az Eurostat októberi, szezonálisan kiigazított adatai szerint; a 28 uniós tagállam közül Magyarország csökkentette a legnagyobb mértékben a munkanélküliséget az elmúlt évben - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében.

Az adatok szerint az eurózóna 18 tagállamában átlagosan 11,5 százalék, az egész unióban átlagosan 10 százalék volt a munkanélküliségi arány.

Az Eurostat közleménye szerint Magyarországon 2013 októbere és 2014 októbere között 2,1 százalékponttal, 9,5 százalékról 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség. Egy év alatt ez a legnagyobb mértékű csökkenés az EU 28 tagállama közül, amellyel Magyarország közvetlenül Svédország, Belgium és Finnország előtt áll - hívta fel a figyelmet az NGM.

A fiatalok munkanélküliségének csökkentésében is jelentősek az eredmények, októberben a magyar 15-24 évesek körében 19,4 százalék volt a munkanélküliek aránya, ami alacsonyabb az Európai Unió 22,3 százalékos átlagánál. Az ifjúsági munkanélküliség 5 százalékponttal csökkent az elmúlt egy év alatt, ez a tagállamok között a harmadik legnagyobb mértékű javulás - jelezte a tárca.

Magyarország néhány évvel ezelőtt még az EU sereghajtói közé tartozott a foglalkoztatást tekintve, mára viszont a munkaerő-piaci helyzet javulási ütemében is éllovas az ország - fogalmazott közleményében az NGM. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kedvező folyamatok ellenére újabb foglalkoztatási intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy tovább csökkenjen a munkanélküliség.