rss      tw      fb
Keres

A Demokratikus Koalíció közleménye - DK: A gázvezeték halogatása orosz érdek


OS 2015. január 7., szerda 13:10

Orbán Viktor már a választások előtt átadta azt a Szlovákiát és Magyarországot összekötő gázvezetéket, melyet azóta sem sikerült üzembe helyezni - írta meg az Index. A szlovák-magyar gázvezetéket is tartalmazó Észak-Dél Energiafolyosóról azzal a céllal kötöttek megállapodást még 2011-ben, hogy segítsék az egységes uniós energiapiac kiépítését és csökkentsék a régió importfüggőségét. Azzal, hogy az Orbán-kormány - kivitelezési problémákra hivatkozva - hátráltatja a gázvezeték üzembe helyezését, nagy „szívességet” tesz Oroszországnak.

Orbán Viktor 3 éve még arról beszélt: „stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit”. Az azóta Vlagyimir Putyin hűséges csatlósának álló kormányfő már „másképp látja” a helyzetet. A gázvezeték üzembe helyezésének elodázásával ugyanis a Balti államoktól a Visegrádi országokig - hazánkkal egyetemben - a kelet-közép-európai régió is rosszul jár, hiszen továbbra is az orosz gáz függőségébe van kényszerítve. Orbán nem először helyezi az orosz érdekeket a magyar- vagy az európai érdekek elé.

A Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktort, hogy hagyjon fel az orosz érdekek képviseletével, addig legalábbis mindenképpen, amíg ő Magyarország miniszterelnöke. A DK szerint az oroszbarát Orbán-kormány már nem csak hazánk függetlenségére, hanem az egész régió stabilitására jelent veszélyt.

Kakuk György

elnökségi tag

Demokratikus Koalíció

Kiadó: Demokratikus Koalíció