rss      tw      fb
Keres

Bővítik a szekszárdi hajléktalanszállót


MTI 2015. január 7., szerda 12:54

Csaknem százmillió forintos ráfordítással bővítik és korszerűsítik a szekszárdi hajléktalanszállót, amely jelenleg nem felel meg a törvényi előírásoknak - mondta a város polgármestere szerdán Szekszárdon.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP) a Mátyás király utcai hajléktalanszálló előtt tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a teljes egészében európai uniós forrásból megvalósuló projekt támogatási szerződését várhatóan napokon belül aláírják, utána pedig megkezdődhet a fejlesztés.

A szálló jelenleg nem teljesíti azt a törvényben meghatározott elvárást, amely szerint egy ellátottra legalább négy négyzetméter területnek kell jutnia, és hiányosság az is, hogy nincs elkülönített női részleg - ismertette. A meglévő épületet elbontják, és új, kétszintes, akadálymentesített szállót építenek. Kialakítanak egy külön női részleget is. A projekt a tervek szerint őszre fejeződik be.

Szekszárdon hatvan-nyolcvan hajléktalan él, a szálló hidegben egyetlen embert sem utasít el - jegyezte meg a polgármester.

Szűts László, az intézmény szakmai vezetője elmondta: a női részleg elkészüléséig megnyitották számukra a nappali melegedőt. Az intézményben a mostani hideg napokon ötven-hatvan ember fordul meg, a szállást harmincöt-negyven hajlék nélküli veszi igénybe, többen matracokon, paplanokon alszanak.

Az intézményben hatszemélyes átmeneti szállás, húszszemélyes éjjeli menedékhely, ötvenszemélyes melegedő működik, és szintén ötven ember ellátására alkalmas népkonyhát, utcai szolgálatot, valamint krízisügyeletet is működtetnek.

Az intézmény szívesen lát minden olyan felajánlást, takarót, meleg ruhát, hálózsákot, amely segít a téli hidegben a hajléktalanok ellátásában - tette hozzá.