rss      tw      fb
Keres

Az NGM egyeztet az adóhatósággal a jövedéki biztosítékról


MTI 2015. január 7., szerda 11:40

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyetért a Miniszterelnökség javaslatával, hogy a jövedéki biztosítékokra vonatkozóan a korábban fennálló szabályozást kell fenntartani. A tárca egyeztet az adóhatósággal, hogy senkit ne érhessen hátrány a törvénymódosítás hatálybalépéséig - közölte a minisztérium szerdán az MTI-vel.

A minisztérium már korábban is jelezte, hogy az érintett piaci szereplők többsége szabályosan jár el és maradéktalanul megfizeti a közterheket, emlékeztet az NGM közleménye.

A Miniszterelnökség kedden közölte, hogy törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.

Az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásához előírt jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emelte a parlament tavaly novemberben, amikor elfogadta az adótörvényeket.

Néhány héttel később, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak ezen, és úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét, ám a sávos rendszer csak 2016. január 1-jén lépne hatályba.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke hétfőn törvénymódosítást kezdeményezett, hogy a jövedéki biztosítékot a nettó árbevétel függvényében megállapító szabályozás 2016. január helyett már idén március 1-jén lépjen hatályba. Gulyás Gergely jelezte azt is, hogy az érintett alkoholforgalmazóknak addig sem kell rendelkezésre bocsátaniuk a megemelt jövedéki biztosítékot.