rss      tw      fb
Keres

A nemzeti konzultáció kiemelt médiapartnere lett a közszolgálati média


MTI 2015. január 7., szerda 9:17

Az internetről szóló nemzeti konzultáció kiemelt médiapartnere lett a közszolgálati média - közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tavaly év végén ajánlotta fel együttműködését az InternetKon - internetről szóló nemzeti konzultáció - médiatámogatásában Deutsch Tamásnak, az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztosnak.

Deutsch Tamás üdvözölte és örömmel elfogadta a felajánlást, mert - mint kiemelték - az MTVA partnersége lehetővé teszi, hogy az InternetKon, az első kizárólag online felületen megvalósuló társadalmi egyeztetés a közmédia útján a lehető legtöbb háztartásába eljusson.

„A közszolgálati média támogatásával a magyar polgárok széles körét érhetjük el a konzultáció során, amelynek eredményeként sokak digitális tudása gyarapodhat, attól függetlenül, hogy az ország melyik pontján élnek a válaszadók, illetve mely korosztályba tartoznak. Hazánk a nemzeti konzultációval jelentős lépést tehet a digitális fejlődés útján” - idézte Deutsch Tamás szavait a Miniszterelnökség közleménye.

Orbán Viktor október 31-én jelentette be, hogy a távközlési adó kiterjesztése a korábban tervezett formában nem vezethető be, ezért január közepén nemzeti konzultációt indítanak az internetről, benne az internet szabályozásáról és pénzügyi kérdésekről. A kormányfő azt mondta, „választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe”.

A Fidesz még aznap közölte, hogy Deutsch Tamás lesz a konzultáció felelőse. Az EP-képviselő később hangsúlyozta, az internettel kapcsolatos nemzeti konzultáció január közepére összeálló kérdései azt hivatottak majd körüljárni, hogy az internetfelhasználók hogyan tudják minél szabadabban, minél többen és minél olcsóbban használni a világhálót.

Megjegyezte, hogy internetszolgáltatók, nagy multicégek, közepes és kisvállalatok, internetfelhasználók, szakmai és társadalmi szervezetek, valamint politikán kívüli közéleti szereplők bevonásával szeretné megvitatni, milyen kérdésekben kérjék ki a magyar állampolgárok véleményét.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója december 22-én írt levelet Deutsch Tamásnak, amelyben felajánlotta a közmédia együttműködését az internethasználatról és digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultációban.

A közszolgálati média, amely hazánk legnagyobb és legtöbb embert elérő televíziós, rádiós és online területet is lefedő médiavállalata, elkötelezett a digitális fejlődés mellett - írta Szabó László Zsolt. Hozzátette: az MTVA rendkívül fontosnak tartja a nemzeti konzultációt, és bízik abban, hogy „az együttműködés eredményeként olyan rendszer kialakítása válik lehetővé a kormány számára, ami a legtöbb magyar ember véleményét tükrözi”.