rss      tw      fb
Keres

Angyali bukfencek - Képzőművészeti kiállítás Zalaegerszegen


MTI 2015. január 6., kedd 18:59

Angyali bukfencek címmel Karácsonyi László Esterházy-díjas képzőművész alkotásaiból nyílik szerdán kiállítás Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában.

A tárlaton mintegy harminc, különféle technikával készült alkotást, köztük táblaképet, festményeket, szobrokat, videót mutatnak be - mondta el Karácsonyi László az MTI-nek.

A műtárgyakat két szekcióra osztva láthatja a közönség: a gyermekek termében többségében a valódi játékokból készült munkáit - kukucskáló dobozokat, objekteket, tojásdobozokból épült, világító kockadiszkót - helyezik el, míg a másik kiállítótérben a „komolyabb” témájú festmények, szobrok lesznek láthatók.

A „gyermekesebb” alkotásokhoz a képzőművész a legkülönbözőbb, legnépszerűbb mesefigurákat használta fel. Az egyik kukucskáló dobozban például a Hupikék törpikék jellegzetes figuráit helyezte el és Törpapa irányítja az első pillantásra félelmetesnek tűnő játékot - magyarázta Karácsonyi László.

Beszélt arról is, hogy a címadó sorozat témáját szellemes, vicces megközelítésben dolgozta fel. Az egyik tárgy kiindulópontja egy bordó árnyalatú bortartó doboz, amelyben egy műmécsessel megvilágított, sötétbarna angyalfigurát helyezett el. Mellette a hófehér porcelán angyal „éteri formában", egy átlátszó plexidobozban tekinthető meg. Egy másik dobozra táblaképet festett, belsejében pedig egy kezében gépfegyvert tartó angyalkát rejtett el. A sorozat negyedik darabja egy ugyancsak angyalt ábrázoló olajkép.

A felnőtteknek szánt terem egyik falát a kortárs képzőművész nagyméretű önarcképe borítja. A korábban vaslemezre festett teljes portréjából csak a szempárt, a tekintet ábrázoló részt hagyta meg, a többi részt pedig a kontúr vonalát követve elöregedett deszkákkal fedte be - magyarázta Karácsonyi László.

A képzőművész elmondta, hogy többnyire a téma határozza meg, hogy milyen technikával dolgozik. A képzőművészet komplexen érdekli, mindig igyekszik olyan megoldást találni, amivel leginkább ki tudja fejezni a gondolatait. Kedveli a hagyományos technikákat, a klasszikus olajvászonra festett képeket, öntött fémszobrokat, de munkáiban az a kérdés is foglalkoztatja, hogy „meddig lehet a műfaji határokat” kitolni.

Hozzáfűzte: alkotásaival szeretné kizökkenteni a „nézőket” a megszokott ikonográfiából.

Az Angyali bukfencek című tárlat január 27-ig tekinthető meg Zalaegerszegen.