rss      tw      fb
Keres

Mazsihisz-ügyvezető: a jegyértékesítési rendszer ügyében alaptalan a gyanú, a pályázatot visszavonják


MTI 2015. január 6., kedd 18:27

Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója úgy véli, minden gyanú alaptalan a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítői és beléptetési rendszerére kiírt pályázat ügyében.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítő és beléptető rendszerére kiírt pályázat ügyében mind ez idáig semmiféle érdemi döntés nem született.

A tájékoztatás szerint a döntés előkészítésére az érdekelt szervezetek delegáltjaiból létrehozott hattagú bizottság csupán arról határozott, hogy melyik pályázóval kívánja a további tárgyalásokat folytatni - írta Kunos Péter. Hozzátette: a javaslatban meghatározó fontosságú szempont volt, hogy „a nemzeti örökség részét képező objektum biztonsági rendszerének megismerése és továbbfejlesztése a megrendelők teljes bizalmát élvező céghez kerüljön”.

A Mazsihisz ügyvezetője ugyanakkor közölte, hogy a kialakult helyzetben „mint a pályázatot kiíró szervezet vezetője a kiírásban szereplő lehetőséggel élve, azt eredménytelennek nyilvánítja és visszavonja”.

Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-t arról tájékoztatta, hogy felmondott Frölich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Frölich Katalinnak a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatás miatt. A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használják fel - írta Schwezoff Dávid.

Erre reagálva Frölich Róbert és Frölich Katalin hétfő este azt közölte az MTI-vel, hogy beperlik Schwezoff Dávidot, mert a BZSH világi vezetője jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. Visszautasították, hogy „alaptalanul törvénytelenség elkövetésével” vádolták meg őket.

A BZSH 2014. november 8-i közölte az MTI-vel, hogy Schwezoff Dávid különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a budapesti Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Akkor arról tájékoztattak, hogy a rendszer kiszervezett működtetésével különösen nagy vagyoni hátrány érhette a hitközséget.

A Heti Válasz október 30-ai számában megjelent írás szerint Schwezoff Dávid október 31-vel felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.