rss      tw      fb
Keres

LMP: elfogadhatatlan a kárpátaljai magyarok kettős állampolgárságának szankcionálása


MTI 2015. január 6., kedd 16:53

Az LMP megengedhetetlennek tartja, hogy az ukrán kormány jogi lépésekkel fenyegeti a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat.

Falusi Norbert, a párt nemzetpolitikai szakszóvivője keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kárpátaljai magyarság őshonos, saját kultúrával rendelkező etnikai közösséget alkot, amelynek jogait a deklaráltan Európa felé közeledő Ukrajnának tiszteletben kell tartania.

Szerinte Kelet- és Közép-Európa történelme során sosem bizonyult helyesnek, amikor büntető intézkedésekkel igyekeztek ellehetetleníteni a nemzetiségi közösségek békés egymás mellett élését. Hozzátette: csak a békés egymás mellett élés adhat választ a régió közös problémáira, a szegénységre és az elvándorlásra, az etnikai feszültségekre.

Közölte azt is: a kettős állampolgárság semmilyen fenyegetést sem jelent Ukrajna államiságára nézve, és szerinte nem lehet arra kötelezni a határon túl élő magyar polgárokat, hogy lemondjanak az anyaországgal való szoros kapcsolattartásról.

„Az LMP meggyőződése, hogy térségünk csak akkor kerülheti el a múlt századok máig ható hibáinak megismétlését, ha minden ország kormánya fel- és elismeri a nemzeti kisebbségekben rejlő értékeket, e közösségek jogát önazonosságuk megőrzésére, kulturális és közjogi értelemben egyaránt” - írta.