rss      tw      fb
Keres

Veszprémi választás - LMP: a költekezés előtt rendet kell tenni Veszprém vagyongazdálkodásban


MTI 2015. január 6., kedd 16:43

A költekezés előtt rendet kell tenni Veszprém önkormányzatának vagyongazdálkodásában - mondta Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi időközi országgyűlési választáson induló képviselőjelöltje a város által tavaly év végén kapott 800 millió forintos kormányzati támogatás kapcsán.

Gerstmár Ferenc keddi sajtótájékoztatóján utalt a 2010-ben vásárolt 20 hektáros területre, melyen ipari parki fejlesztéseket terveztek, „de még nem történt egy kapavágás sem", valamint a helyi közlekedés veszteségességére is. Mint mondta, az uniós pénzekkel sem a legjobban gazdálkodott a városvezetés, a belváros rehabilitációja során például egymilliárd forintot költöttek csak térkőburkolatra, miközben számos fontos probléma megoldatlan maradt.

A képviselőjelölt kijelentette, az LMP-frakció az egyetlen, amelyik tavaly decemberben is elkészítette részletes költségvetési javaslatát a parlamentben. Ez csak a jelenleg is elérhető forrásokra építve, tehát adóemelés vagy egyetlen forint hitelfelvétele nélkül is azonnali érezhető előrelépést kínál az országnak.

Igazságos és gyarapodó Magyarország csak akkor lesz, ha mindenki kiveszi a részét a terhek viseléséből - mondta Gerstmár Ferenc, aki azt is bejelentette, hogy pártja másfél nap alatt több mint 800 támogató aláírást gyűjtött, melyeket a sajtótájékoztató után adott le a választási irodán.

Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője kijelentette, Veszprém városát nemcsak az a tény hozta nehezebb helyzetbe, hogy az önkormányzatok rosszabb helyzetbe kerültek, hanem az is, hogy a Fidesz-kormányzat az elmúlt évek alatt jelentős összeget vont ki a felsőoktatásból. Hozzátette, folyamatosan látni azt, hogy forráskivonás történik, éppen ezért meglepő szerinte a város által most kapott 800 millió forintos támogatás.

Egy tavaly december végi kormányhatározat szerint országszerte 68 település részesült támogatásban az önkormányzatok feladatainak biztonságos finanszírozása érdekében. Veszprém megyében Veszprém 800 milliós támogatása mellett többek közt Várpalota 300, Ősi 200, Alsóörs 150, Litér pedig 82 millió forintot kapott.