rss      tw      fb
Keres

Együtt: kapkodó és dilettáns jogalkotás zajlik


MTI 2015. január 6., kedd 16:32

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint kapkodó és dilettáns jogalkotás zajlik, ezért le kell vonni a személyi konzekvenciákat - reagált az ellenzéki párt a fideszes Gulyás Gergely és Font Sándor keddi, az alkoholok jövedéki biztosítékát szabályozó törvényről szóló sajtótájékoztatójára.

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a kormányzati és törvényhozási munka színvonala - a Fidesz-KDNP tevékenységének köszönhetően - soha nem látott mélységekbe süllyedt. A kormány illetékes tárcáinál le kell vonni a személyi konzekvenciákat, mert nem maradhat következmények nélkül az, hogy egy egész ágazatot bizonytalanított el ez a jogszabály - jelentették ki.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a február 16-ai héten módosítja az Országgyűlés az alkoholok jövedéki biztosítékát szabályozó törvényt, hogy a sávos rendszer már március 1-jétől hatályos legyen. Az érintett alkoholforgalmazóknak azonban addig sem kell rendelkezésre bocsátaniuk a megemelt jövedéki biztosítékot.

A sajtótájékoztatón részt vevő Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti frakció nem tartotta helyesnek azt az elképzelést, amely alapján 22 millió forintról 150 millióra emelték volna a jövedéki biztosítékot, ezért javasolták a sávos rendszert, amely igen kedvező a kisebb forgalmazóknak.

Azt - folytatta -, hogy hiba csúszott a hatálybaléptetési szabályok közé, csak a törvény elfogadása után észlelték, de az év első munkanapján már be is terjesztették a 2016 helyett idén márciusi hatálybaléptetésre vonatkozó indítványukat.

A Miniszterelnökség kedden rövid közleményben tudatta az MTI-vel, hogy nem ért egyet sem a fideszes Gulyás Gergelynek, sem pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival, ezért törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.