rss      tw      fb
Keres

Jobbik: Ukrajna hagyjon fel a képmutató és magyarellenes politikával


MTI 2015. január 6., kedd 16:17

A Jobbik értékelése szerint a „képmutatás csúcsára ért fel” az ukrán kormányzat Pavlo Klimkin külügyminiszter hétfői kijelentésével, miszerint a jövőben az ukrán állam büntetéssel sújtja azokat, akik ukrán állampolgárságuk mellett más ország útlevelével is rendelkeznek, és az ukrán-magyar határon a jövőben közös vámellenőrzéssel kívánják kiszűrni a visszaéléseket - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Gyöngyösi Márton.

A frakcióvezető-helyettes pártja nevében felszólította az ukrán kormányt, hogy hagyjon fel a képmutatással, és ne követelje olyan előírások betartását, melynek saját miniszterei sem tesznek eleget, valamint fejezze be a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítését.

Hangsúlyozza, hogy Natalia Ann Jaresko ukrán pénzügyminiszter amerikai, Aivaras Abromavicius kereskedelmi miniszter litván, Alexander Kvitashvili egészségügyi miniszter grúz állampolgársággal rendelkezik. Hozzáteszi, hogy Eka Zguladze belügyminisztériumi államtitkár grúz, míg Ronald W. Glensor, az ukrán rendőrség egyik vezetője amerikai állampolgársággal is rendelkezik, de Zurab Adeishvili, az ukrán korrupcióellenes bizottság elnöke is grúz-ukrán kettős állampolgár. Köztudott továbbá, hogy Arszenyij Jacenyjuk ukrán miniszterelnöknek, Vitalij Klicsko, kijevi polgármesternek és Valeria Gontareva, az ukrán nemzeti bank elnökének is kettős állampolgársága van.

Gyöngyösi Márton szerint a külügyminiszter kijelentésének különös jelentőséget ad a kárpátaljai helyszín és a magyar szervekkel való közös vámellenőrzés témája. Ilyen összefüggésben a fenti kijelentéseket nehéz másképpen értelmezni, mint nyílt fenyegetést a kárpátaljai magyar közösség ellen, a magyar kormány segédletével és jóváhagyásával - fogalmaz.

A Jobbik nevében ezért a magyar külügyi vezetést is arra kéri, hogy tisztázza, „milyen nyomás alatt és milyen tartalmú paktumot kötött az ukrán hatalommal” a kárpátaljai magyarság rovására, egyúttal felszólítja, hogy határozottan álljon ki saját állampolgárainak jogi védelméért.