rss      tw      fb
Keres

A bankok mérlegelik a perindítást a forinthiteles szerződésekkel kapcsolatban


MTI 2015. január 6., kedd 16:00

Az OTP és az Erste Bank is mérlegeli a jogorvoslati lehetőségeket a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződései egyoldalú szerződésmódosításainak tisztességességének bizonyításával kapcsolatban, és a K&H is perindítást tervez - derül ki az MTI-nek adott banki válaszokból.

A hitelintézetek - a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében - január 5. és 12. között indíthatnak pert a forinthiteles szerződések egyoldalú módosításai ügyében.

A Fővárosi Törvényszék Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya az MTI érdeklődésére azt közölte: sem hétfőn, sem kedd délutánig nem érkezett be ilyen banki kereset a törvényszék gazdasági kollégiumához.

Az OTP az MTI érdeklődésére közölte: a bank és az érintett csoporttagok gondos mérlegelést követően adják be keresetüket a forinthitelekkel kapcsolatosan a vonatkozó törvényben meghatározott időkeretet betartva.

Az Erste Bank is mérlegeli a jogorvoslati lehetőségeket a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződései egyoldalú szerződésmódosításainak tisztességességének bizonyításával kapcsolatban, a K&H Bank pedig tervezi a per indítását.

A törvény szerint a nem pereskedő pénzintézeteknek április 16-30. között, a pereskedőknek pedig augusztus 15. és szeptember 30. között - vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig - kell elküldeniük az elszámolást forinthiteles ügyfeleiknek. Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli a törvény értelmében.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés még nem szűnt meg, vagy 2009. július 26. után - azaz az első devizahiteles törvény hatálybalépését megelőző 5 éven belül - szűnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerződés a 2009-es időpont előtt szűnt meg, de abból el nem évült követelés származik.