rss      tw      fb
Keres

A Demokratikus Koalíció közleménye - DK: Miért offshore magáncégeké a letelepedési kötvényből származó haszon?


OS 2015. január 6., kedd 15:40

Sajtóinformációk szerint offshore hátterű magáncégek lehetnek a letelepedési államkötvény igazi nyertesei. A parlament Rogán Antal vezette gazdasági bizottságának korábbi döntése nyomán az állam bevételeit pályáztatás nélkül kiválasztott közvetítőcégek fölözhetik le. A napi.hu szerint a Kínában közvetítő Hungary State Special Debt Fund csak 2014-ben 1509 letelepedési kötvényt értékesített, melyből több, mint 18 milliárd forint bevételre tehetett szert. Köztudott, hogy az offshore cégek tulajdonosi háttere a legtöbb esetben nem megismerhető.

Ha a hírek igazak, akkor Rogán Antal nem csak a belvárosi ingatlanok értékesítésénél hozhatott helyzetbe üzleti csoportokat esetlegesen az adófizetők kontójára. Az Európai Unióban szabad mozgást garantáló magyar letelepedési kötvény Kínában népszerű árucikként komoly bevételeket generálhatna a magyar államnak, a befolyó összegek jelentős része mégis ismeretlen magánzsebekben tűnik el.

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, hogy fény derülhessen arra, kik gazdagodnak Rogán jóvoltából a letelepedés-bizniszen. A DK arra is választ vár, hogy mivel indokolható az offshore cégek pályázat nélküli beszervezése az üzletbe? A DK szerint a jelenlegi szabályozás elfogadhatatlan, hiszen az állam bevételektől esik el, miközben ismeretlen magánzsebeket gyarapít.

Kerék-Bárczy Szabolcs

elnökségi tag

Demokratikus Koalíció

Kiadó: Demokratikus Koalíció