rss      tw      fb
Keres

Fidesz: nem kell teljesíteniük a megemelt jövedéki biztosítékot az alkoholforgalmazóknak


MTI 2015. január 6., kedd 15:39

A február 16-ai héten módosítja az Országgyűlés az alkoholok jövedéki biztosítékát szabályozó törvényt, hogy a sávos rendszer már március 1-jétől hatályos legyen. Az érintett alkoholforgalmazóknak azonban addig sem kell rendelkezésre bocsátaniuk a megemelt jövedéki biztosítékot - jelentette ki Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A képviselő kifejtette: hiba csúszott a jövedéki biztosítékot szabályozó törvénybe, ami azzal járna, hogy csak 2016. január 1-jén lépne hatályba a jövedéki biztosíték sávossága.

Így idén ehelyett egy emelt jövedéki biztosíték terhelné a kereskedőket.

A hibát azonban az Országgyűlés a lehető leggyorsabban, kivételes eljárásban már a február 16-i héten orvosolja, megtárgyalja és elfogadja a törvénymódosítást, amely alapján március 1-jétől hatályos lesz a sávos rendszer - közölte Gulyás Gergely.

Elmondta azt is, hogy a cégeknek csak adminisztrációs kötelezettségük van február 1-jéig, de egyiküknek sem kell rendelkezésre bocsátaniuk az emelt jövedéki biztosítékot, mert azt a jelenlegi szabályok szerint csak április 30-ig kellene megtenniük, ám március 1-jétől már hatályos lesz a sávos szisztéma.

A politikus ismét elnézést kért az érintettektől a hiba miatt, hozzátette, a felelősség a jogszabályra igennel szavazó képviselőket és az összegző módosító indítványt előterjesztő, általa vezetett törvényalkotási bizottságot terheli.

A sajtótájékoztatón részt vevő Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti frakció nem tartotta helyesnek azt az elképzelést, amely alapján 22 millió forintról 150 millióra emelték volna a jövedéki biztosítékot, ezért javasolták a sávos rendszert, amely igen kedvező a kisebb forgalmazóknak.

Azt - folytatta -, hogy hiba csúszott a hatálybaléptetési szabályok közé, csak a törvény elfogadása után észlelték, de az év első munkanapján már be is terjesztették a 2016 helyett idén márciusi hatálybaléptetésre vonatkozó indítványukat.

Font Sándor egyúttal igaztalannak nevezte azokat a vádakat, hogy mindezek valakiknek az érdekében történtek volna.