rss      tw      fb
Keres

Időjárásjelentés


MTI 2015. január 6., kedd 14:53

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

------------------------------

Kontinensünk északnyugati részén ciklon örvénylik, emiatt Északnyugat-Európa térségében többnyire erősen felhős az ég, és szórványosan esik az eső. Kelet-Európa fölött is többközéppontú ciklonrendszer található, sok a felhő, az északi részeken többfelé havazik, hózáporok fordulnak elő. Ugyanakkor a két rendszer között magasnyomású zóna húzódik. Területén több helyen felhős az ég, helyenként gyenge havazás is előfordul, az anticiklon keleti peremén hózáporok, a nyugati vidékein záporok alakulnak ki. A déli tájakon változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nagy részén általában -3, +6 fok között változik, északkeleten azonban jóval hidegebb van, ott napközben is -10 fok alatt marad a hőmérséklet. A mediterrán térségben enyhe az idő, ott a kora délutáni órákra 11, 18 fok közé melegszik fel a levegő.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárását magasnyomás alakítja, többnyire száraz, hideg idő lesz.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

--------------------------------------------------

Kedden túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, legfeljebb a Tiszántúlon és a nyugati határ közelében lehetnek felhősebb tájak, de számottevő csapadék ott sem várható. Az éjszaka második felétől nyugat felől fokozatosan megnövekszik, szerdán egyre többfelé meg is vastagszik a felhőzet, eleinte keleten azonban még néhány órás szűrt napsütés valószínű. Szerdán késő délután, este északnyugaton helyenként gyenge havazás is lehet. A kezdetben néhol még erős északi szél fokozatosan mérséklődik. Szerdán csak a Dunántúlon élénkül meg a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -5, -9, keleten -10, -13 fok között alakul, de a szélcsendes, derült, havas tájakon -15 fok alatt is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -1, -6 fok között várható.