rss      tw      fb
Keres

DK: a kormány újabb munkahelyeket veszélyeztet az ital-nagykereskedelem kivéreztetésével


MTI 2015. január 6., kedd 12:52

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az „oligarchabarát maffiakormány” az ital-nagykereskedők 95 százalékának „kivéreztetésével” újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője mondta ezt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A politikus rémálomszerűnek nevezte azt a törvényi rendelkezést, amely az idei évre valamennyi ital-nagykereskedőnek 22 millió forintról 150 millió forintra emeli a jövedéki biztosítékát. Ezt az összeget ugyanis csak öt, hat, jelenleg is piacvezető cég tudja majd kifizetni - fejtette ki Gréczy Zsolt, hangsúlyozva, hogy a kis- és középvállalkozások várhatóan nem élik majd túl ezt a szabályozást.

A szóvivő szerint a kormány ezzel ismét bebizonyította, hogy csak akkor van baja a multikkal és más nagyobb bevételű cégekkel, ha azok „nem a haveri körből kerülnek ki”. A kedvezményezettek között ugyanis „megint ott vannak Lázár János barátai, pontosan, ahogy az a dohánymutyinál is történt” - fűzte hozzá.

Gréczy Zsolt a változtatást az EU versenyjogi elveivel ellentétesnek nevezte, ráadásul szerinte az a vasárnapi zárva tartással és „trafikmutyival” együtt több százezer család megélhetését veszélyezteti, így az Orbán-kormány hamarosan, annyi munkahelyet szüntet meg, amennyit korábban ígért.

A DK-s politikus ezért az ital-nagykereskedőket érintő változtatás azonnali visszavonására szólította fel a kormányt.