rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: 270 bányásznak mondott fel a Vértesi Erőmű


MTI 2015. január 6., kedd 9:31

Az utolsó műszakot töltötte a föld alatt 270 dolgozó a Márkushegyi Bányában, elbocsátásukkal megkezdődött Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányájának 2018-ig tartó bezárása - írta keddi számában a 24 Óra.

A lap információi szerint az elbocsátottak legalább fele oroszlányi. Az elküldött bányászok számára az Országos Foglalkoztatási Alapítvány átképzést kínál, az elvégzett tesztek szerint pályázhatnak bolti eladónak, biztonsági őrnek, valamint nyelvek tanulását is lehetővé tennék számukra.

A márkushegyi dolgozók érdekképviseleti vezetője, Illés Róbert elmondta, a föld alatti bányaterület rekultivációjában, az eszközök kimentésében és a létesítmények bezárásában 2016 közepéig 235 ember vesz részt.

Ők továbbfoglalkoztatásukkal megszerzik az 5000 műszak után járó, átmeneti bányászjáradékra való jogosultságot. A föld feletti létesítmények rekultivációja 2018-ig biztosíthat további munkalehetőséget.

A bánya tervezett lezárásával párhuzamosan a Vértesi Erőmű tovább üzemel, biztosítva a térség távhőellátását, illetve már zajlik a szén alapú hőtermelést kiváltó fűtőmű létesítésének engedélyeztetése - írta a 24 Óra.