rss      tw      fb
Keres

BÉT: a BUX teljesítménye 2014-ben alulmúlta a régiós és európai összesített tőzsdeindexeket


MTI 2015. január 5., hétfő 18:07

A BUX index teljesítménye 2014-ben alulmúlta a régiós és európai összesített tőzsdeindexeket, ami elsősorban a kedvezőtlen geopolitikai helyzetnek tudható be - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfőn.

Tavaly a nagy európai és amerikai tőzsdeindexek a 2007-2008 előtti értékeket jelentősen meghaladva rekordmagasságba emelkedtek. A nyugati piacok teljesítménye a régióban nem éreztette hatását, az orosz-ukrán válság egyelőre távol tartja a befektetőket a térségtől, így a BUX index 10,3 százalékos csökkenéssel zárta az óévet.

A nyugat-európai indexek pozitív teljesítménye ellenére egész Európában, így Magyarországon is megfigyelhető volt a tőzsdék forgalomcsökkenése. A budapesti piac napi 7,8 milliárdos átlagos részvényforgalmával Varsót és Bécset követi a régióban.

A BÉT azonnali piacán 2014-ben 19,6 százalékkal esett vissza a forgalom az előző évhez képest, a befektetők összesen 1942 milliárd értékben bonyolítottak le tranzakciókat. A derivatív piacon tavaly 2445 milliárd forint értékben születtek üzletek, ez 3 százalékkal elmarad az előző évtől. A derivatív piacon a határidős részvények és az index alapú határidős termékek teljesítménye volt gyengébb, míg a deviza alapú termékek forgalma bővült az előző évhez képest.

A Budapesten listázott részvények piaci kapitalizációja 2014-ben csökkent, 3787 milliárd forintos értéke 89 százaléka az előző évi adatnak. A csökkenés elsősorban a legnagyobb papírok értékvesztésével függ össze: a Mol, az OTP és a Richter piaci tőkeértéke is csökkent 2013-hoz képest. A BÉT-en jegyzett kisebb vállalatok közül többnek is nőtt a tőzsdei értéke, a TVK-é például 34 százalékkal, ezen kívül az FHB, az ÉMÁSZ és a Danubius kapitalizációja is emelkedett az előző évhez képest.

A Kelet-Közép-Európai Tőzsdecsoporton belül - amelynek a BÉT is tagja - összesen három elsődleges részvénykibocsátás történt 2014-ben, ezek egyike a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett Norbi Update Lowcarb Nyrt-hez fűződik, a kibocsátás értéke 823 millió forint volt. Három cég, az Optisoft, a Pannonflax és a TC Befektetési Nyrt. ugyanakkor elhagyta a budapesti parkettet tavaly.

A BÉT ugyanakkor abban bízik, hogy a minden korábbinál alacsonyabb szinten álló alapkamat a közeljövőben a lakossági megtakarításokat a tőzsdei befektetések felé terelheti a magasabb elvárt hozam érdekében. A közlemény arra is kitér, hogy a BÉT több vállalattal is folytat tárgyalásokat az esetleges tőzsdére lépésről.

A 2014-es év tőzsdét érintő fejleményei közül a BÉT közleménye egyebek közt kiemeli, hogy a részvények elszámolási ciklusa háromról két napra rövidült le, továbbá kikerült a jogszabályokból az a rendelkezés, amely szerint Magyarországon is életbe lépne az európai pénzügyi tranzakciós adó, amennyiben azt uniós szinten bevezetnék.