rss      tw      fb
Keres

A Pfizer átvette a Baxter oltóanyag portfólióját


MTI 2015. január 5., hétfő 17:14

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. január 1-jével lezárta a Baxter Hungary Kft. piacon lévő vakcina-portfóliójának átvételét - közölte a Pfizer hétfőn az MTI-vel.

A felvásárolt portfólió magába foglalja az agyhártyagyulladás „C” típusa elleni védőoltást és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni oltást, amelyek a közlemény szerint beleillenek a Pfizer jelenlegi oltóanyagprofiljába.

A két amerikai gyógyszeripari cég magyarországi vállalatai közötti ügylet összefüggésben van a Pfizer Kft. anyavállalatának akvizíciójával, amely nem csak Magyarországot érinti. A Pfizer Inc. egyebek mellett megvásárolta a Baxter ausztriai oltóanyag-gyártó létesítményének egy részét is.

A Pfizer több mint 20 éve forgalmazza gyógyszereit és oltóanyagait Magyarországon, jelenleg mintegy 100 készítménye érhető el. A vállalat magyarországi árbevétele 2013-ban megközelítette a 30 milliárd forintot, kutatás-fejlesztési programjainak értéke pedig meghaladta a 310 millió forintot. A 2014. évi forgalomról az MTI kérdésére azt közölték, hogy pontos adatok még nincsenek, de nagyságrendileg nem változott az árbevétel a 2013. évihez viszonyítva.

A Pfizer a budaörsi logisztikai központján keresztül 65 millió doboz gyógyszert és oltóanyagot juttatott el 24 közép-kelet-európai, balti és ázsiai országba 2013-ban.