rss      tw      fb
Keres

Időjárásjelentés


MTI 2015. január 5., hétfő 15:43

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

------------------------------

Kelet-, Északkelet-Európa felett többközéppontú ciklon helyezkedik el. Területén sok a felhő, többfelé havazik, néhol eső, havas eső is előfordul. Ugyancsak ciklon található Izland térségében, ennek hosszan elnyúló, hullámzó melegfrontja egészen az Alpokig húzódik. A frontzóna mentén borult az ég, többfelé fordul elő csapadék, eső, havas eső, hó vegyesen. Ugyanakkor Nyugat-, Délnyugat-Európa felett anticiklon húzódik, amelynek köszönhetően arrafelé hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke az Urál előterében és a Skandináv-félsziget keleti részén -5 fok alatt, a nyugati felén 0 fok körül alakul. A szárazföld középső részén és a Kelet-európai-síkság déli vidékén kevéssel fagypont feletti értékeket mérnek. A kontinens legmelegebb pontja továbbra is a Földközi-tenger nyugati medencéje, ahol többnyire 13, 21 fokig melegszik fel a levegő.

A Kárpát-medence időjárását hétfőn a fent említett melegfront, és az azon fejlődő hullám alakítja, amely mögött kedden már ismét szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------

A késő esti órákig a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén még több helyen várható havazás, havas eső, majd megszűnik a csapadék, és észak felől csökken a felhőzet, reggelre az ország nagy részén már kiderül az ég. Kedden napközben jobbára derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb a Tiszántúlon lehetnek felhősebb tájak, de csapadék ott sem várható. Az északnyugati szél a Tiszántúl és a nyugati, délnyugati megyék kivételével hétfőn még többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, kedden már csak a Tiszántúlon és északkeleten fordulhatnak elő erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -8 fok között alakul, de a havas, derült, szélcsendes tájakon -10 foknál is hidegebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2, +3 fok között valószínű.