rss      tw      fb
Keres

Orbán Ráhel édesapja
Orbán lánya, úgy látszik, nem bízik a fideszes-KDNP-s kétharmad által megnyomorított hazai felsőoktatásban, ezért folytatja tanulmányait egy drága svájci intézményben. De onnan is nagyon figyeli a hazai sajtót, s ha nem tetszik neki, amit olvas, akkor a Facebookon reagál a „nemtelen támadásokra”. Most éppen arra, hogy szóvá tették, tizenöt milliós évi tandíjért bővíti tudását a bankok országában.


Orbán Ráhel mindenekelőtt közli, hogy „férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk”. Ezzel nyilván azt akarja mondani, hogy a borsos tandíjat saját maguk fizetik. Amit tudunk a Tiborcz–Orbán házaspár anyagi boldogulásáról, semmi kétségünk: ki tudnak fizetni pár tíz milliót.


Az üzenetnek persze nem ez a lényege, hanem az, hogy tiszteletet kér, sőt követel magának és családjának. Apja lánya, ebből is világos, a miniszterelnök és környezete is állandóan ezt üzengeti az Egyesült Államoknak, az EU-nak, az IMF-nek és mindenki másnak, aki bírálni meri megbízhatatlan, kétszínű, kiszámíthatatlan politikájukat.


Tiszteletet követel Orbán Ráhel úgy, hogy önzetlen, makulátlan hazafiként mutatja meg a miniszterelnököt apai szerepében is: „Édesapám azt tanította nekünk otthon, hogy sohase azt kérdezzem, mit tesz értem a hazám, hanem azt, én mit tehetek a hazámért. Ebből a meggyőződésemből a nemtelen támadások sem billentenek ki.”


Mint facebookos üzenetéből kiderül, Orbán Ráhel hisz az élethosszig tartó tanulásban. Sosincs késő ahhoz, hogy megtudja, ez a mondat John F. Kennedytől származik, ő mondta 1961. január 20-i elnöki beiktatási beszédén, Orbán Ráhel Édesapjának születése előtt két évvel.


Talán egyszer azt is megtanulja, édesapjával együtt, hogy a tiszteletet nem lehet kikövetelni, hanem ki kell érdemelni, patetikusabban: meg kell szolgálni.