rss      tw      fb
Keres

taz: A magyar kormány arra számít, hogy a tiltakozások elhalnak




A taz című német lap Tiltakozások Orbán ellen – Magyarország lakossága védekezik címmel közöltre Ralf Leonhard kommentárját. A magyarok az utcára mennek kormányfőjük, Orbán Viktor ellen. Akinek az a szerencséje, hogy az ellenzék az egység hiányával a semmibe manőverezte magát.


Még nem forradalom az, ami Budapesten és más magyar városokban az utcán történik. Ám a tiltakozások megmutatják, hogy Magyarország lakossága mégsem tűr el mindent. Egyre több embert háborít fel a szociális leépítés, amely főleg a kiskeresetűek pénztárcájában csapódik le, és amely növekvő korrupcióval párosul Orbán Viktor birodalmában. A kormányban és a kormányfő fiatalkori barátainak a körében aranyásó hangulat terpeszkedett el.


Közmegrendelések, a földek újraelosztása, a dohánykoncessziók és átláthatatlan tranzakciók révén sokan egyik napról a másikra pénzhez jutottak. Sok pénzhez. Miután Orbán reformjaival és sikeres választásokkal évekre bebetonozta a hatalmát, és kantárra fogta a médiát, ezek az emberek biztonságban érzik magukat, és kimutatják az arroganciájukat. Maga Orbán is kapott ütéseket ezért, amikor a múlt héten egy kormánybarát rádióadónál élőben fogadta a hallgatók betelefonálásait [helyesen: a Blikk szerkesztőségében – a szerk.]. A korrupciós vádakra egyre idegesebben reagált.


Orbánnak az a szerencséje, hogy a politikai ellenzék az egység hiányával gyakorlatilag saját kezűleg kapcsolta ki magát. Nem is tud profitálni a tiltakozó hangulatból. A következő választások még évekre vannak. Emellett a leamortizált szocialista pártot (MSZP) a legtöbb tüntető nem tekinti hatalmi alternatívának.


A kormány tehát arra számít, hogy a tiltakozások elhalnak, ahogy hamar lecsengtek a sajtószabadság és a jogállam korlátozása elleni tüntetések is. Tény, hogy a szabad média a legtöbb embernek közömbös mindaddig, amíg tele a hasa. De amikor korog a gyomor, akkor azok is kimennek az utcára, akik eddig semlegesek voltak. És akkor a hatalomban töltött következő évek Orbán számára mégsem lesznek annyira kellemesek.