rss      tw      fb
Keres

„A Miniszterelnök válaszol”Olvasom a facebookon, hogy mostantól az OVTV  (=Orbán Viktor TV) forgatócsoportja rendszeresen járja az országot, és lehetőséget ad az embereknek, hogy föltegyék az őket leginkább érdeklő aktuális kérdéseket az országban zajló változásokkal, a jövővel, a kormány munkájával kapcsolatban. Mint írják, a leggyakrabban felmerülő témában rögzített kérdések megjelennek a honlapon, Orbán Viktor pedig videóüzenetben ugyanott válaszol.

Hogy pontosan értsük, miről van szó, és kedvet is kapjunk hozzá, mindjárt föltettek egy promóciós videót is, amelyen láthatjuk, miként zajlanak majd a felvételek. Mit mondjak, rettentő izgalmas a dolog. Mi, magyar emberek, csak úgy járkálunk összevissza az utcán, amikor is lazán és előnyös testtartásban mikrofonos-kamerás emberek közelítenek hozzánk, Orbán Viktor megbízásából. Mint kiderül a videóról, nekünk az ég világon semmilyen módon nem kell külön felkészülnünk a találkozásra. Szemmel látható, hogy a tűzkeresztségen már átesett, tizenegy darab utcaemberének sem okozott különösebb megrázkódtatást az aktus. Minden további nélkül, spontán módon föltették a kérdéseiket, valamennyien a nyugdíjügyekkel kapcsolatban. Sőt, az egyikük mindjárt azzal a nagyon határozott mondattal kezdte, hogy „a nyugdíjjal kapcsolatban azt szeretném kérdezni”, és már jött is belőle a kérdés. A stábtagok tehát nem hagynak magunkra minket. Nem kell lázas éjszakákat végiggyötrődnünk amiatt, hogy ha netán holnap véletlenül éppen minket állítanak meg az utcán, akkor egészen biztosan a legfontosabb kérdések jussanak eszünkbe. Az OVTV emberei megkímélnek minket annak eldöntésétől, hogy végül is mi mit választanánk a legfontosabb témának – odalépnek, és megmondják egyenesen: tessék kérdezni valamit a nyugdíjügyről. És már nyomják is a gombot.

Gondolom, az arányokra sem nekünk kell ügyelni, azért kapják a fizetésüket (vélhetően nem annyit, amennyiből például én is élek), hogy a végén ők állítsanak össze minden szempontból kiegyensúlyozott videókat. Egyelőre a bemutatóban választ még nem láttunk, de a kérdések videója már minden szempontból megfelelt a még életbe sem lépett, jövendő médiakoncepciónak! A felvetések között hat valódi kérdés, kettő színtiszta propaganda, három pedig kérdésbe rejtett propaganda volt. (Ez utóbbiak közül érdemes egyet idézni: „Mikor lép fel már keményebben a miniszterelnök, hogy rend legyen végre az országban?”). Ez így teljesen rendben van: a valódi kérdések átlépték a bűvös ötvenszázalékos határt, a hitelességet tehát biztosították, s a benyalás is kétfelé oszlott, így a sokszínűség érzete szintén megjelenik. A végén pedig annak rendje s módja szerint hatalmas pofont kapott az addig demokráciának képzelt, eltelt húsz év, éspedig ezzel a kérdéssel: „És tényleg kapunk választ? Waouuuu!”

Megmondom őszintén, mégis maradt egy kis hiányérzetem. Régen, hasonló helyzetekben itt mindig adtak egyet a költészetnek is, és vagy hazafias versekkel, de inkább a témába vágó csasztuskákkal fokozták a hangulatot. A csasztuska ma már elavult, de a rap, gondolom, megfelelő műfaj. Hogy magam is hozzájáruljak a Fontos Kérdések Videójának sikeréhez, mellékelem a hiányzó verset.

Zúghat a zivatar és süvíthet orkán,
Nem rettenti el semmi az Orbán-

Tévé stábját! Húznak a faluba és
Visznek mikrofont minden kapuba. Te

Ne mondd, hogy ezután kérdezni nincs hol, mert
Válaszol egyenesen Orbán Viktor!

Anyjuk, hagyd azt a kukoricatápot,
Fészbukon vésnek az agyadba ráncot!

Nincs más dolgod, a kérdést mondjad,
Videó-üzenetet kapsz rá holnap!

Ellik a Riska, de lábbal jön a borja,
Pénzemet a főnök csak feketén nyomja,

Menne a gyerekem a jó iskolába, de
Nincs pénz buszra, és lekopik a lába;

Omlik a vakolat, drága a piktor –
Válaszol erre is Orbán Viktor!

Nálunk a faluban a tisztelendő atya
Ügyében gyűlt meg a népnek a baja, mert

Szeretni munkaköri kötelessége, de
Mégsem ölelhet senkit szegényke! Így

Amikor a vágya már nem ül meg ott benn,
Gyerekeket fogdos a hittankörben.

Kérdem a Viktort, hogy ezzel mi legyen?
Aztán meg: éhes a purdé, mit egyen?

Tartoznék inkább egy szövetkezetbe, de
Tartozom ehelyett a deviza-hitelbe! Én

Egyedül vettem a böhöm nagy traktort, és
Kaptam mellé a rizikó faktort, mert

Hiába jut nekem állás szerdán, ha
Pénteken lenyúlod a nyugdíj-számlám!

Kérdezem, így hogy barna a bőröm,
Most már mindig csak fogjam be a csőröm? Az

Államtitkárral te fogsz dumálni? Mert
Kirekesztéssel akar integrálni.

Hallod-e, videós, ismerem a dörgést!
Mondom én rögtön a legsúlyosabb kérdést! Hogy

Eléggé keresztény tánc-e a rumba, és
tegyünk-e Istent a preambulumba!

Oszt’ romlik a forint és butulnak a népek, és
Szól majd az EU, hogy jobb lesz, ha kilépek,

Mert ránk köszön ismét a sötét középkor –
Elintézi ezt is az Orbán Viktor!


(Lévai Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!