rss      tw      fb
Keres

Miért tartja újfasiszta diktátornak McCain szenátor Orbánt?
Engem meglepett az a magyar sajtófelháborodás, amelyet McCain szenátor kijelentése okozott. McCain neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort az amerikai szenátusban. Mi ebben az újdonság? Az amerikai sajtó már régen fasiszta diktátorokhoz hasonlítja Orbánt.


A világszerte 4 millió példányban megjelenő Newsweek magazin nyáron fejcímben harsogta, hogy Orbán „Magyarország Mussolinije”.A Newsweek illusztrációja

Meglepő volt Orbán reakciója is. „Magát a beszélőt minősíti ez a kijelentés” – mondta McCain kijelentéséről a rádióban, és szélsőséges provokációnak nevezte a megnyilatkozást. Az amerikai külügyminisztérium viszont nem határolódott el McCain kritikáitól, csupán a szóhasználatot kifogásolták. Önmagukat védik, hiszen szövetségesi a viszony a két ország között, és Obama joggal szégyenkezhet, hogy adminisztrációjának „barátként” kell kezelnie a közvélemény által fasisztának tartott diktátort Közép-Európában.


McCain nyilatkozatban indokolta aggályait, de azokat Budapesten diktátorhoz méltóan lesöpörték az asztalról, mondván, hogy az ügyeket már „lezárták”.


A magyar kormánypárt lebecsüli az amerikaiakat, különösen az amerikai politikusokat. Úgy gondolják, hogy át lehet verni őket, nem értik Magyarországot, nem jól fordították le nekik a magyarul elhangzott kijelentéseket, újságcikkeket, és az „ultraliberális” magyar ellenzéket vádolják, hogy valótlanságokat terjesztenek Washingtonban.


Orbán Viktor a „kellő őszinteségre és ravaszságra” alapuló külpolitikát hirdette meg, sajnálatos, hogy az nem működik, mert értelmezhetetlen Amerikában. Ugyanis a tények makacs dolgok, ellentmondanak Orbán „őszinte” szavainak. Marad a „ravaszság”, vagy inkább a ravaszkodás, blöffölés.


Vegyünk egy példát. Orbán úr már réges-rég zéró toleranciát hirdet a rasszizmus és antiszemitizmus ellen, ugyanakkor személyesen dicsőített jogerősen elítélt fasisztákat.


2009 júniusában Pomázon Wass Albert szobrát avatták. Orbán Viktor akkoriban ellenzéki politikusként fontosnak tartotta, hogy az ünnepi alkalomra levelet küldjön. Meleg hangú méltatását Vicsi László, Pomáz akkori polgármestere olvasta fel. Orbán Viktor az Európai Unió egyetlen hivatalban levő miniszterelnöke, aki politikai karrierje során jogerősen elítélt háborús bűnöst méltatott. Erre azért figyeltek fel Amerikában, mert Wasst éppen az amerikai igazságügyminisztérium vizsgálta fasiszta múltja miatt, tették ezt egészen az öngyilkosságáig.


Orbán Viktor egy fasisztát dicsőített, John McCain joggal nevezte őt újfasisztának.


Megjegyzem, a legtöbb amerikai számára az egykori magyar fasiszták mostani kultusza nemcsak irritáló, szégyenletes, de anakronisztikus és már-már megmosolyogtató is. A magyar jobboldal Amerika-ellenes kirohanásai, és Orbán támadása a budapesti amerikai ügyvivő ellen az amerikaiakat Fidel Castróra vagy a néhai Hugo Chavezre emlékezteti.


Ameerika már korábban vérig sértődött azon, hogy feleslegesen átnevezték a Roosevelt teret. Orbánék Horthy-restaurációja arculcsapása az amerikai veteránoknak, hiszen Budaörsön, a katonai temetőben Roosevelt katonáit temették el, akik életüket adták a fasizmus elleni harcban, és ők a magyar fasiszták ellen is harcoltak. A kormány történelemhamisításai, Horthy-kultusza, Wass Albert szobrai stb. sértik az amerikai közvéleményt, és mindezekről széles körben tudnak Amerikában.


McCain katonacsaládban nőtt fel, édesapja admirális volt. Roosevelt hadseregében, az észak-afrikai fronton és a csendes-óceáni csatákban harcolt a fasizmus ellen. McCain már korábbi budapesti látogatása során elmondta, hogy a Szabadság téri emlékmű ötlete irritálja őt is, kijelentette, hogy „nemcsak abban kell biztosnak lennünk, mi az, amit teszünk, hanem abban is, hogy az minek látszik”. Ha az emlékmű annak jóváhagyása, ahogyan Németország viselkedett Magyarországon, és azok felmentése, akik együttműködtek a nácikkal, akkor azt joggal tartják sértőnek Amerikában. Ezt személyesen is elmondta Orbán Viktornak, aki úgy tűnik nem értette meg a szenátor szavait.


McCain gyakorló keresztyén (baptista) és következetes antifasiszta. Mindig felemelte a szavát, ha rasszizmust vagy antiszemitizmust tapasztalt. Sőt, 1991-ben, amikor McCain felesége Bangladesben egy árvaházban talált egy beteg csecsemőt, akire orvosi ellátás hiányában a biztos halál várt volna, a család örökbefogadta a sötétbőrű bébit. A kislány az Egyesült Államokban orvosi segítséget kapott, és ma már felnőtt, a McCain házaspár egyik gyermeke. Mindezt Farkas Flórián figyelmébe ajánlom, aki arrogánsan kioktatta McCaint, többek között rasszizmusból is.


Kurt Volker a McCain Institute vezetője, aki éppen a CIA-nál kezdte karrierjét, és egykoron fizetett Orbán-lobbista is volt, ma már arról beszél, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok „lefelé vezető örvényben” vannak. Ha a lényegi kérdésekben nincs változás, nem sok reményt lát az előrelépésre. Orbánék még most is a lobbizásban reménykednek, azt hiszik, hogy ki lehet „dumálni” a dolgot Washingtonban. Volker szerint ez nem fog menni, ha nincs lényegi változás Budapesten, a helyzet sokkal rosszabbra fordulhat. Az új nagykövetnek kemény választ kell adnia, miután Orbánék magyar bíróság elé szeretnék állítani Goodfriend urat, akiből diplomata szupersztárt faragott az magyar rezsim.


Az országimázs javítását nevezte a külgazdaság egyik legfontosabb feladatának Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki szerint előbb-utóbb a gazdasági adatokon is meg fog látszani, ha nem sikerül megoldást találni az Egyesült Államokkal fennálló politikai vitában.


Igaza van! A nagy pénzügyi befektetők eddig támogatták Orbánékat. Michael Hasenstab az amerikai Franklin Tempelton alapkezelője bődületes mennyiségben, 14 milliárd dollárért vett magyar papírokat, a teljes magyar adósság közel 14 százalékát kezeli.


A Wall Street Journal nemrég már azt pedzegette, hogy a Templetonnak nem Magyarországra kellene vinnie a pénzt, és nem kellene támogatni az ottani „ellentmondásos” rezsimet. A diskurzus Amerikában hamarosan arra terelődik, hogy milyen gazdasági-pénzügyi szankciókkal kell sújtani az Orbán-rezsimet.


Egyre inkább úgy tűnik, hogy politikai megoldás a magyar-amerikai konfliktusban Orbán távozása nélkül nem lehetséges.

Lázár György