rss      tw      fb
Keres

A Reuters a vasárnapi zárvatartásról
A Daily Mail című brit lap online kiadásában A vasárnapi bezárás új csapást mérhet a külföldi kiskereskedőkre Magyarországon címmel közölte a Reuters hírügynökség – Szakács Gergely – jelentését.


Magyarország kormányzó pártja azt akarja, hogy a szupermarketek tartsanak zárva vasárnap, és ez az intézkedés nagy valószínűséggel az olyan nagy külföldi kiskereskedőket fogja sújtani, mint a Tesco, az Auchan és az Aldi, amelyek azt mondják, hogy új adók is ellenük irányulnak.


Orbán Viktor azt mondja, hogy meg akarja védeni a keresztény pihenőnapot, és hogy hasonló kereskedelmi korlátozások vannak érvényben Németországban, Ausztriában és más európai államokban is.


Ám a terv a legutóbbi lépés az olyan reformok sorozatában, amelyek a bírálók szerint a külföldi befektetők kárára a hazai társaságoknak kedveznek: ők a centrumtól jobbra álló nacionalista Orbán szerint a gazdaság éltetői.


A 200 négyzetméternyi vagy annál kisebb területű boltok, valamint azok, amelyek családi tulajdonban vannak, továbbra is nyitva tarthatnak, és ez azt jelenti, hogy a nagy multinacionális cégek tulajdonában lévő hatalmas szupermarketeknek be kell majd zárni, amivel elveszítenek egy nagy forgalmú napot, és a vásárlókat a kisebb versenytársakhoz küldik.


A három magyar tulajdonban lévő nagy szupermarket közül némelyik már zárva tart vasárnap vagy csökkentette a nyitvatartási időt, hogy támogassa a javaslatot.


Orbán a múlt héten azt mondta a közszolgálati rádióban, hogy Magyarország, Közép-Európa legsúlyosabban eladósodott országa most elég erős gazdaságilag ahhoz, hogy kövesse gazdagabb európai szomszédait azzal, hogy törvényt hoz a vasárnapi kereskedésről.


„Ez akkor fogja elnyerni végső formáját, amikor a parlament jóváhagyja, de ami a végkimenetelt illeti, egyirányú utcát látok” – mondta Orbán.


A parlament várhatóan a jövő héten szavaz a törvénytervezetről. Orbán pártja, a Fidesz, amelynek kétharmados többsége van a parlamentben, olyan módosítást javasol, amely széles hatáskört adna a kormánynak ahhoz, hogy a helyi körülményektől függően felmentést adjon a vasárnapi kereskedelem tilalma alól.


Orbán kormánya a jövő évtől kezdve a nagy kiskereskedelmi láncokra elrendelte az élelmiszer-felügyeleti díjak jelentős emelését is, és ez az intézkedés az olyan nagy külföldi gazdasági szereplőket érinti majd a legsúlyosabban, mint a Tesco, a Spar vagy az Auchan.


A Tesco azt közölte, hogy nagyon szeretné megtartani a vasárnapi kereskedést. „Úgy véljük, hogy Magyarországnak hasznára van a vasárnapi kereskedés” – mondta a Tesco szóvivője. A Tesco Magyarország vezető kiskereskedője több mint 200 áruházzal, egyben az ország harmadik legnagyobb munkáltatója.


„A vásárlók választhatnak, hogy mikor és hol vásárolnak, és a kollégáinknak hasznára válik a lehetőség, hogy többet keressenek az általunk fizetett vasárnapi pótlékokkal.”


A német Aldi szupermarket-lánc közleményben írta: „Tekintettel a vasárnapi nyitvatartásra vonatkozó szabályozásra, a társaság támogatni fog minden olyan intézkedést, amely egyenlően, diszkrimináció nélkül vonatkozik a kiskereskedelmi szektor minden szereplőjére.”


Rétvári Bence, a kormánnyal szövetséges, és a boltok vasárnapi bezárásának gondolatát felvető Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselője tagadta, hogy a törvény a külföldi szupermarket-láncokat venné célba.


„A kritériumok objektívek, és a legtöbb magyar tulajdonban lévő boltnak is garantálnia kell majd az alkalmazottai számára a szabad vasárnapot. Az új szabályok olyan feltételeket teremtenek, amilyenekkel a multinacionális cégek jelenleg is szembekerülnek Nyugat-Európa egyes részein” – mondta Rétvári.


A három legnagyobb magyar kiskereskedelmi lánc, a CBA, a Coop és a Real támogatja az indítványt.


A CBA szóvivője azt mondta, hogy boltjaik többsége nyitva tart vasárnap, és a tervezett törvény értelmében be kell majd zárnia. Ugyanakkor a mintegy 4000 üzlettel rendelkező Coop azt mondta, hogy a legtöbb boltja zárva tart vasárnap. A Reál, amelynek mintegy 2000 fiókja van, nem kívánt nyilatkozni. Némelyik boltja nyitva tart vasárnap, de rövidített nyitvatartási időben.


Ezen a héten a magyar parlament törvényt fogadott el, amely megköveteli, hogy a kiskereskedők zárják be magyarországi vállalkozásukat, amennyiben két egymást követő évben veszteséget könyvelnek el.


Több multinacionális szupermarket-lánc és ipari csoport szerint ez aránytalanul sújtja a külföldi cégeket, mert jellemzően veszteségesen működnek, miközben befektetnek magyarországi vállalkozásaik terjeszkedésébe.