rss      tw      fb
Keres

NZZ: A magyar problémák oka a Fidesz nagy hatalma és az önteltsége
A Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes svájci lap Magyarország kormánya nyomás alatt – Merev drogtörvény elterelési manőverként címmel közölte bécsi tudósítója, Meret Baumann cikkét. Magyarországon erőteljes kritikába ütközik a javaslat, hogy kötelező drogtesztet vezessenek be a fiatalkorúak számára. A vihar jól jön az Orbán-kormánynak.


Orbán Viktor konzervatív magyar miniszterelnök kormánya újra a bírálatok kereszttüzében áll egy hónappal azután, hogy a köz nyomására elejtette az internetadóra vonatkozó terveit. Mindenekelőtt két terv hevíti fel még az Orbán iránt alapvetően jóindulatú emberek kedélyét is: a parlament a tervek szerint ezen a héten fogadja el azt a törvényt, amely a jövőben az üzletek nagy része számára megtiltja a vasárnapi nyitvatartást.Az ifjúság általános gyanúban


Az erre irányuló kezdeményezés a kisebb kereszténydemokrata koalíciós partnertől indult ki, de a kormányzó Fidesz általános meglepetésre támogatta. A kétkedés nagy, mert a Vállalkozók Szövetsége szerint a törvény akár 20 ezer munkahelyet is fenyegethet. Ezzel szemben gúnyosak voltak a reagálások a budapesti Józsefváros polgármesterének a követelésére, hogy a fiatalkorúakat politikusokat és újságírókat kötelezzék rendszeres drogtesztekre. Az ambiciózus ifjú politikus hétvégén, a Facebookon kinyilvánított ötlete már hétfőn támogatást kapott a Fidesz-frakcióban, bár fenntartásokkal. Így állítólag most a szülők beleegyezése is szükséges lesz a tesztekhez, azt pedig jogi szempontból vizsgálják, hogy a politikusokat és újságírókat alá lehet-e vetni ilyen vizsgálatoknak. De a tervek szerint már januárban elkészül a törvényjavaslat.


Néhány ellenzéki politikus a tiltakozás jeleként a hét elején vizeletmintát adott le a józsefvárosi polgármesteri hivatalban. De felháborodottan nyilatkoztak alkotmányjogászok, függőség-szakértők és adatvédelmi szakemberek is. A lapok kommentárjaiban egy egész generáció általános meggyanúsítását bírálták, valamint azt, hogy ez hatalmas költséget jelent az egyébként is rossz állapotban lévő egészségügyi rendszerben. Több megfigyelő azonban arról is spekulált, vajon mi a Fidesz célja a javaslattal. Egy ismert politológus a blogjában annak a feltételezésének adott hangot, hogy a párt a törzsszavazóit és a drogfogyasztástól való félelmeket célozza meg. Tekintettel arra, hogy a felmérések szerint jelentősen csökkent a népszerűségük, a téma lehetőséget kínál arra, hogy a terv bírálóit általában a kábítószerek pártolóiként állítsák be.


Ennél is továbbment a HVG című heti magazin, amely szerint a javaslat és a kiszámítható vihar a pártvezetés konkrét stratégiája, hogy elterelje a figyelmet az elmúlt hetek eseményeiről. A kormány legutóbb valóban össztűzbe került. A párt prominens képviselői korrupciós vádakkal kerültek szembe, amelyek a lakosságot azért dühítik különösen, mert az amúgy is magas adóterheket legutóbb újra súlyosbították.A hatalmi harc


Korrupciós gyanúra vezethető vissza az a beutazási tilalom is, amellyel az Egyesült Államok több magasa rangú magyar tisztségviselőt, köztük Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét sújtotta. Orbán mindeddig nem bocsátotta el Vidát, akinek a lemondását tüntetők követelik hetek óta. Hogy mennyire terhelt az egykori szövetséges Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolat, azt a múlt héten John McCain amerikai szenátor kijelentése mutatta meg, aki Orbát „neofasiszta diktátornak” nevezte. A kijelentést a baloldali magyar médiában is teljesen eltúlzottként bírálták, de további utalásként értékelték arr nézve, hogy mostanra mennyire elszigetelten áll Magyarország a nemzetközi porondon.


Orbán idén háromszor nyert toronymagasan választásokat, és ennek ellenére olyan nyomás alatt áll, mint eddig ritkán a már négy és fél éve tartó hivatali ideje alatt. Az ügyek oka talán a pártja nagy hatalma, és egy bizonyos önteltség. A Népszabadság című baloldali liberális lap azonban ezeket az afférokat még más összefüggésben is látja. Fidesz-politikusokat idézett, akik a botrányokat, illetve ismertté válásukat a pártban dúló hatalmi harcra vezetik vissza. Magyarországon hónapok óta híresztelések vannak forgalomban arról, hogy Orbán szakított Simicska Lajos vállalkozóval, a párt egykori pénztárnokával. A viszályra utal egyebek mellett, hogy Simicska mérlegeli, elinduljon-e februárban az uniós biztossá megválasztott Navracsics Tibor választókörzetében rendezendő pótválasztáson. A választásnak nagy jelentősége van, mivel a Fidesz kétharmados többségéről dönt. Simicska azonban Orbán számára azért veszélyes ellenfél, mert a pártban és az ellenőrzése alatt álló média révén hatalmas befolyással rendelkezik.