rss      tw      fb
Keres

Focus: A „Ribanc séta” és a nők helyzete Magyarországon




A Focus című német politikai hetilap Nőellenes rendőrmunka – A megerőszakolási videó után: Magyarországnak nőproblémája van címmel közölt cikket. Magyarországnak nőproblémája van: a rendőrség egy spotban óv attól, hogy a lányok maguk okozzák a megerőszakolásukat. Ez ellen tiltakozás van kialakulóban, a „Ribanc séta” indul el. Vita lángol fel a macsó magatartásról.


Jeges hideg van a magyar fővárosban, Budapesten, amikor néhány száz nő elindul a Ribanc sétán. De melegen tartja őket a düh. A felháborodott tüntetés kiváltója egy videoklip, amellyel a magyar rendőrség arra hívja fel a nők figyelmét, hogy a megerőszakolásokért ők is felelősek. A feministák számára ez a melléfogás csak kis része annak a macsó magatartásnak, amely szerintük meghatározza a társadalmat, és Magyarországot a korszerű társadalmi normáktól elmaradott helyzetben tartja.



„Ön tehet ellene valamit”


A spotban három nő látható kihívó ruhában, amint jókedvűen isznak és táncolnak egy éjszakai klubban. Később egyiküket dagadt arccal mutatják be – miután nyilván szexuális abúzus áldozata lett. „Ön is tehet róla. Ön is tehet ellene” – áll a filmecske végén –, amivel azt sugallják, hogy mindez a kihívó ruha nélkül nem történt volna meg.


„Ez a video azt mondja, hogy a saját hibád, ha megerőszakolnak” – mérgelődik Gombos Anna 31 éves könyvelő a budapesti tüntetésen. Pedig tíz eset közül hatban az a helyzet, hogy az erőszaktevő személyesen ismeri az áldozatát. Réz Anna filozófus is magán kívül van a rendőrség üzenetétől. „Mindegy, hogy valaki egy prostituáltat erőszakol meg vagy egy apácát – a bűntett ugyanaz” – mondja a 29 éves nő. Magyarország a nemi erőszak eseteinek mindössze 10 százalékában tesznek feljelentést, és a nők jogait védők számára egyértelmű, hogy ebben része van a rendőrség magatartásának is.



Nincs nő a kormányban


Ám a macsó magatartás felvirágzásáról szóló panaszok ebben a közép-európai államban folytatódnak. Az aktivisták összefüggést látnak azzal, hogy 2010 óta Orbán Viktor miniszterelnök irányítja az ország sorsát. A konzervatív kormányfő kabinetjében nincs egyetlen nő sem. Emellett Magyarország az éppen csak 10 százaléknyi parlamenti képviselő nővel az EU-ban jól lemaradva a sereghajtó ebben a kategóriában, világviszonylatban a 125. helyen áll. „Hogyan lehet demokráciáról beszélni, ha a lakosság felének nincs képviselete?” – kérdezi Debreceni Krisztina, az egyik tüntető.


„Nem lehet azt mondani, hogy Magyarországon macsóbb lenne a magatartás, mint Szlovákiában vagy Lengyelországban” – mondja Pető Andrea, aki a budapesti Közép-Európai Egyetemen gender-kérdésekről tanít. Ha ilyen kevés a képviselő nő, akkor annak az az oka, hogy Magyarországon nem létezik nőkvóta.


Ilyenről azonban Kovács Zoltán kormányszóvivő tudni sem akar. „A minőség és a kompetencia számít. Nem fogjuk megengedni, hogy valaki csak azért jöjjön a parlamentbe, mert nő” – mondja Kovács. A teljesített munka az egyetlen, ami számít. Kovács felsorol több intézkedést, amelynek az a célja, hogy megkönnyítse a nőknek a munka világához való hozzáférést, így például a gyermekgondozási idő meghosszabbítását, vagy a részmunkaidős munkához való hozzáférés megkönnyítését.


Ugyanakkor a kormány megemelte a kifizetéseket azoknak a nőknek, akik a gyerekek nevelése érdekében feladják a munkájukat. „Demográfiai szempontból szükséges, hogy több csecsemő szülessen” – mondja Kovács. Orbánnak öt gyereke van.


A gazdaságban azonban ellenállás van kialakulóban a kormány magatartásával szemben. „A kutatás azt mutatja, hogy a nőket nagyobb arányban foglalkoztató vállalatok sikeresebbek” – mondja Heal Edina, a Google Magyarország vezetője. Ő az egyik alapítója a Nyitottak vagyunk! kezdeményezésnek, amelyben 2013 óta kereken 800 magyar vállalat tömörül, hogy megnyissa igazgató tanácsát a nők előtt.