rss      tw      fb
Keres

Drogteszt - Rogán: a gyermekeknél szülői beegyezés kell majd a szűréshez


MTI 2014. december 10., szerda 16:20

A Fidesz általános drogtesztet szeretne bevezetni a veszélyeztetett korosztályba tartozó gyermekeknél, a politikusoknál és az újságíróknál, de a gyermekek esetében ezt csak szülői beleegyezéssel lehetne elvégezni - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Budapesten újságírókkal.

Elmondta: a várhatóan január végére elkészülő törvénytervezetet úgy akarják megfogalmazni, hogy minden szülőnek döntenie kelljen arról, beleegyezik-e gyermeke iskolai drogtesztjébe. Megerősítette, hogy a gyermekeknél semmilyen jogkövetkezmény nem társulhatna a szűrés eredményéhez.

Egyes kábítószereknek a szervezetben való kimutathatóságát firtató kérdésre a frakcióvezető elképzelhetőnek nevezte, hogy a tesztet előre nem ismert időpontban végezzék el. Azt is mondta egyúttal, nem szabad feladni azt a küzdelmet, hogy az úgynevezett dizájnerdrogok is „utolérhetők” legyenek.

Rogán Antal megismételte korábbi érvelését, amely szerint a szervezett bűnözés a drogkereskedelemből szerzi a legnagyobb jövedelmet, „gyermekeink jelenét és jövőjét leginkább a drog veszélyezteti”. S mivel Magyarországon az elmúlt években a droghasználók száma nem csökkent, a drogkereskedelem nem szorult vissza, drogpolitika helyett drogellenes politikára van szükség - mondta.

Ezért döntött úgy a kormánypárti frakció - folytatta -, hogy támogatja a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester által felvetett drogtesztet, mert azzal küzdeni lehet a szervezett bűnözés, a drogkereskedelem ellen, és meg lehet védeni vele a gyermekeket.

Emellett a tervek szerint a közhatalmat gyakorló politikusokra és az újságírókra terjedne ki az általános szűrés. Esetükben ha a drogteszt pozitív, arról értesülnie kell a nyilvánosságnak és a hatóságoknak - jelezte a frakcióvezető.

Tájékoztatása szerint jelenleg zajlik az általános drogteszt bevezetésével kapcsolatos jogi munka, hogy azt hogyan lehet megvalósítani, mennyi pénzre van szükség hozzá.

Rogán Antal szerint az előterjesztés nem ütközik majd az alkotmányba. A parlamenti vita - a társadalmi konzultáció után - február végén, március elején kezdődhet - tette hozzá.