rss      tw      fb
Keres

Német lap a tüntetésekről: „Lázár a tízéves kisfiát vetette be strómanként”
A Rheinische Post című észak-rajna-vesztfáliai regionális műsorszóró online kiadásában Magyarországon nő a tiltakozó mozgalom címmel közölte Rudolf Gruber budapesti keltezésű írását.


Nő az Orbán Viktor magyar kormányfőre nehezedő nyomás. A következő nagy tüntetést december 16-ára tervezik: ez a magyar kormány legújabb döntése ellen irányul, hogy államosítja a magánnyugdíjalapok utolsó maradékát is, amivel mintegy 650 millió eurót söpör az államkasszába. A magánnyugdíjalapok 97 százalékát már kényszerállamosították az állami pénzügyek feszültségei miatt. Nem lehet tudni, hogy a befizetők valaha is viszontlátják-e a pénzüket.


A dolog iróniája az, hogy Orbán maga indította el a növekvő tiltakozási mozgalmat az „internetadó” ötletével. Alig néhány hét alatt polgári kezdeményezések sokasága jött létre, amelyek széles parlamenten kívüli ellenzékké állnak össze.


Múlt csütörtök este ezrek mentek az utcára Budapesten tiltakozni az akadálytalanul terjedő korrupció ellen. A nép dühét főleg Orbán csatlósainak a szégyentelenül közszemlére tett gazdagsága szítja: „Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok!” – állt a célzás az egyik transzparensen.


A legnagyobb gyűlölet tárgya Lázárt János, Orbán kancelláriaminisztere: vagyona homályos szaporodása folyamatosan szalagcímeket produkál. Legutóbb Lázár a tízéves kisfiát vetette be strómanként: most a kisfiú tulajdonában van egy 200 ezer eurós lakás. Szijjártó Péter külügyminiszter is vett egy procc villát. A két Orbán-követő egyike sem tud elfogadható magyarázatot adni arra, hogyan finanszírozza a luxusát miniszteri fizetéséből. Vida Ildikó, a nemzeti Adó- és Vámhivatal főnöke is korrupciós gyanú alatt áll.


Az Egyesült Államok az EU-nál élesebben reagált Orbán kormányzási stílusára: az igazságszolgáltatás, az állami intézmények és a sajtószabadság függetlenségének korlátozására, a kormánytól független szervezetek zaklatására. Az amerikaiak különösen zokon veszik, hogy Orbán Oroszország felé fordult. Így John McCain republikánus szenátor Orbánt „neofasiszta diktátornak” nevezte, „aki Vlagyimir Putyinnal bújik ágyba”. Orbán többnapi hallgatás után McCain kijelentését „Magyarország nemzeti szuverenitása elleni támadásnak” minősítette.


Az, hogy McCain szidalmazta Orbánt, külön lökést adott a tiltakozó mozgalomnak, ahogyan ez internetes fórumokon olvasható, még akkor is, ha a címkézést túlzásnak tartják. „Ha megszerveződünk, vissza tudjuk hódítani az országunkat” – vélekedik Vágó Gábor szerkesztő. A politikai ellenzékre nem számíthatnak – mondja. Több támogatásra számítanak Angela Merkel szövetségi kancellártól, aki februárban látogat Magyarországra.